Pointteja ytimistä

Virallinen epävirallinen Suomi 100 v -kansanjuhlaraha, luonnos 2.0

  • Virallinen epävirallinen Suomi 100 v -ruohonjuurijuhlaraha, luonnos 2.0 - virallinen esiin klikkaamalla >
    Virallinen epävirallinen Suomi 100 v -ruohonjuurijuhlaraha, luonnos 2.0 - virallinen esiin klikkaamalla >
  • Virallinen Suomi 100 v -juhlaraha, 2 €
    Virallinen Suomi 100 v -juhlaraha, 2 €

"Häpeä, Erkki Liikanen, kun hyväksyit 100-vuotisen Suomen juhlarahaluonnoksen huolimattomasti vasemmalla kädellä tutustumatta vuosien 1917 - 47 historian painaviin näkökohtiin asiassa", purkaa virallisten Suomi 100 -myntinlyöjien 'jatkuvaan hutilointiin ja poliittisen harkinnan puutteeseen' turhautunut kansalainen tuntojaan yleisönosastossa. Ja toden totta, uuden kaksieuroisen juhlarahan kuvakielimuotoilu tosiaan jälleen kerran 'hämmentää' moniakin tavissuomalaisia. 

Asia ei parane sillä, että Aamulehti otsikoi uutistaan Suomen Pankin ja Rahapajan lyönninkäynnistysjulkistuksesta 17.5.2017 varsin likinäköisen oloisesti: "Nyt tuli juhlaraha, joka ei varmasti ärsytä ketään". - Julkaisenkin jo ennen juhlarahan jakoontuloa blogini kuvituskuvana ruohonjuuritason toiveitten mukaan pyynnöstäni tehdyn virallisen epävirallisen Suomi 100 v -juhlarahan luonnoksen 2.0 (design anonyymi kansalaisrahapaja).
 

Perusteluja luonnoksessa ehdotetuille parannuksille viralliseen juhlakolikkoon nähden

Karttakuva on sinällään ongelmallinen symboli kuvaamaan 100 vuotta sitten itsenäistynyttä maatamme. Johonkin itsenäisyyden alkuvuosia selvästi myöhäisempään ajanhetkeen/aikakauteen sidottu de facto -rajalinjaversio ei kelpaa monillekaan historiastamme jotain ymmärtäville enempää kuin se poisvedetty yksipuolinen teloituskuva-asetelmakaan kelpasi. Alkuperäisen juhlakolikon kuvapuolelle sanojen 'SUOMI 1917 FINLAND 2017' lisäksi kaiverrettu mosaiikkimainen karttakuvio esittää vasta vuoden 1947 jälkeen suomalaisille ja maailmalle tutuksi tulleita rajoja, eikä Viipurin lääni eli Karjalamme näyttäisi siis muka olleen osa Suomea. 

Julkaistun juhlakolikon karttakuvan epämääräisyyden voi kyllä halutessaan laskea jopa eduksi suunnittelijalle, joka on jättänyt ehkä tietoisestikin tulkinnanvaraa. Tuo tulkinnanvara on kuitenkin mahdollisesti teknisisistäkin syistä esitetty liian tiukastt ns. torso-Suomineidon (1947 alk.) karttamuotoja suosivasti vääristyen, joten katsoin tulkinnanvara-olettamaan perustuen tarpeelliseksi tilata paremmin myös itsenäisen Suomen alkuperäisiä (s.o. Tarton rauhan 1920 mukaisia) rajoja esiintuovan ja kunnioittavan luonnosversion. 

 

P.S.  Tuotemuotoilun perusteista alkuperäisen kokonaisen Suomineidon taustan ja Suomi 100 -juhlavuoden näkökulmista ks. Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit? 

 

Lue myös:

 - Taas juhlarahamoka, Suomen Pankki /Rahapaja! 

Suomi 100 -liputus rehabilitoimaan Paasikiven kirkkain rauhanneuvotteluhelmi 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jopa laulaja Erkki Liikasen asiantuntemus* juhlarahamuotoilussa on arvioitu mahdollisesti pääjohtajan valmiuksia painavammaksi ainakin 430.000 kansalaista jälkeläisineen edustavasta evakkorekinäkökulmasta ajatellen.

Karttakuvan valinta vaatii syvällisempää harkintaa kuin vain rahamarkkinaekspertiisi ja kaunotaidesuuntautuneisuus voivat yhdessäkään synergisoida. Laajakatseisen näkemyksen mukaan työstetyn epävirallisen Suomi 100 v -juhlarahan työluonnos 2.0 on jo saanut laajaa kannatusta sekä ruohonjuuritasolla että asiantuntijapiireissä. Virallinen versio olisi vielä massatuotannon käynnistyessä pienin muutoksin ja kuluin hyvin paranneltavissa tähän historialliset tosiasiat huomioonottavaan muotoon, ja alkuperäinen saisi näin harvinaisena pienlyöntieränä taattua keräilyarvoa. Kun katsot tarkkaan, tuossa uuden luonnosversion mosaiikkikuviossa näkyy sekä 1920 että 1947 rajat. Tämän ei pitäisi ärsyttää ketään, ei edes ammattimaisia mielensäpahoittajia.

Sekä ns. torso-Suomineidon että alkuperäisen koko-Suomen tulkinnallisesti yhdistäen salliva juhlarahaversio kerää puoltoja. Eikä ihme, sillä perustelut uusluonnoksessa ehdotetuille parannuksille viralliseen juhlakolikkoon nähden ovat sangen vakuuttavat, ja niitä vahvistaa myös tavallaan Erkki Liikasen (ei pääjoht.) Evakkoreki ;) ks. > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237184-k...

* https://www.youtube.com/watch?v=CD1dlJjegig

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Kuvastaisiko kolikko hävittyä sotaa maapalstoineen?", kysyy epätietoisuudessaan huvittunut nimimerkki Vellu. Jouduin valistamaan vastauksessani vähän kuin rautalangasta vääntäen tähän tapaan:

"Kyllähän tosiaan koko-Suomen karttakuvio kuvaa muun ohessa myös Stalinin ryöstämiä itsenäisen Suomineidon alkuperäisiä alueita Viipurin lääniä, Petsamoa ja itäistä Sallaa. Eikähän ne ihan vaan viikonlopun datshapalstoja tälle kansakunnalle olleet. Petsamossa oli nikkeliä ja pääsy Jäämerelle. Sallassa ei ollut nykyistä venäläisimperialistien Alakurtin hyökkäyssotatukikohtaa vaan mm. Korvatunturi Joulupukin pajoineen ja myös upea Paanajärvi maan eteläisimpänä vuonona. Ja Viipuri yksin oli maan toiseksi suurin kaupunki. Sen lääni oli maan väkirikkain ja taloudellisesti toimeliain. Myös kielten ja kansallisuuksien kirjo oli nykyistä täysryssävaltaista yksikielistä totalitarismia paljon suurempi ja suvaitsevampi. Silloin elettiin länsimaisessa demokratiassa. Haikein mielin läänin koko asujaimisto, myös venäläisväestö, lähtivät maanpakoon maamme läntisempiin osiin - ja pakolaisuus jatkuu edelleen ilman ihmisoikeuksia varsinaiseen kotiseutuun - jopa presidentti Martti Ahtis...">
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237184-k...

Tämän blogin suosituimmat