Pointteja ytimistä

Pronssisoturiko vierastaiteilijana Sibelius-monumenttia häpäisemään?

  • Urinoiko Pronssisoturi Sibelius-monumentille voitonpäivän 9.5. katupartisaani-iskussa?
    Urinoiko Pronssisoturi Sibelius-monumentille voitonpäivän 9.5. katupartisaani-iskussa?
  • Miksi kummankaan toisen maailmansodan aloittajaliittolaisen ylistystä pitäisi sietää?
    Miksi kummankaan toisen maailmansodan aloittajaliittolaisen ylistystä pitäisi sietää?

Urinoiko Pronssisoturi Sibelius-monumentille "voiton päivän" tilaisuudessa? Kyllä, näyttäisi lorottelevan, ks. kuvituskuva. Suvaittavuusolettama on juhlallisuuksien järjestäjätahojen puolelta ryssitty tietoisesti.

Symbolitasolla provokaatiokampanja merkitsee sitä, että itse Tallinnan kivisydäminen Pronssimaturi piipahtaa rauhantilaisuuden kutsumattomana vierastaistelijana. Kansallissäveltäjämme monumentti sotauhomarssin virtsapylväänä "kunnioittaa" paikallisväestöä kutakuinkin saman verran kuin Stalinin ja Hitlerin liittokunta 1939-41 kunnioitti Tarton rauhan rajoja Suomessa ja Virossa. Päivämäärävalinta 9.5.  on sinällään itäfasismia ylistävä toisin kuin 8.5. olisi.

Toukokuun 8. päivänä muistetaan Länsi-Euroopassa perinteisesti sodan loppumista, Hitlerin kukistumista ja vapauden koittamista. Itä-Euroopassa ja Baltian maissa ei nähdä eikä ole aihetta juhlia toukokuun 9. päivänä sitä, että natsifasismi vaihtui neuvostofasismiin Puna-armeijan maahantunkeutumisen myötä. Fasismi voitti 1945 itäisessä Euroopassa ja Neuvostoliitossa ja joissain Suomenkin itäisissä osissa. 

Raskaimmin pitkän stalinistisen neuvostofasismin miehityksen ja sorron kokivatkin ne maat ja alueet, jotka Neuvostoliitto miehitti ja liitti laittomasti itseensä heti toisen maailmansodan alussa 1939-40 Stalinin sovittua asiasta Molotov - Ribbentrop -liittolaisensa Hitlerin Saksan kanssa elokuussa 1939. Noille maille sekä Suomen Viipurin läänille sodan päättyminen merkitsi neuvostomiehityksen paluuta ja itäfasismin valtaa vuosikymmeniksi, jopa edelleenkin jatkuen. Kaikki tämä alkoi jo ensimmäisessä Voiton päivän paraatissa 1939 syksyn yleisinternatsionaalissa, ks.  http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236771-kuseeko-pronssisoturi-sibelius-monumentille-voitonpaivan-katupartisaani-iskussa 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat