Pointteja ytimistä

Linnan juhliin luomuasussa? Suomineidon asukoodi puhuttaa

  • Mitä juhlavieraalla saa olla lähellä sydäntä?
    Mitä juhlavieraalla saa olla lähellä sydäntä?
  • Tällainenko Linnan juhla-asuun?
    Tällainenko Linnan juhla-asuun?

Suomalaiskansalliseen keskusteluperinteeseen kuuluva julkinen arvuuttelu ja hypetys Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlien pukeutumiskoodista/käytänteistä  on noussut uusiin sfääreihinsä. Eräät kutsun saaneet ovat vihjaisseet aikovansa käyttää juhlavaatetuksen täydentäjänä asustekokonaisuutensa osaksi liitettyjä 'täsmädesignkoruja ja -riipuksia', joita ei kuva-aihionsa puolesta todellakaan olla totuttu pitämään ns. poliittisesti korrekteina valtakunnan virallisimmassa juhlassa. Ei sittenkään, vaikka kyse näyttäisi olevan lähestyvän Suomi 100 -juhlavuoden teemaan liittyvästä kansallisesta kuvastosta.

Nuo eräiden ns. tiukkapipoisimpien juhlapukeutumisauktoriteettien samaten kuin ulkopolitiikan moraalinvartijoiden mielestä muotoilunsa puolesta hyvinkin kiusalliset rintamerkit ja kaulariipukset eivät sinällään liene kenenkään mielestä rumia tai vastenmielisen näköisiä. Päinvastoin, useimpien silmään ne näyttänevät silmiähivelevän kauniilta. Esittäväthän ne alkuperäisen itsenäisen Suomineidon uhkeita muotoja luomuasussaan, siis vuonna 1920 naapurimaidemme ja Kansainliiton kanssa rauhanomaisesti neuvoteltujen ja vuoteen 1947 virallisesti voimassaolleiden valtakunnanrajojen mukaisina.

Eräät sovinnaissäännöt kuitenkin vaikuttanevat mielissämme  yhäkin siihen suuntaan, että helpompi on hyväksyä jopa ns. kuokkavieraiden epäsovinnainen ja osin epäkunnioittavakin käytös Linnan porteilla kuin itsenäisen tasavaltamme eevanasun vilauttaminen sisätiloissa noinkin julkeasti peittelemättömässä muodossa. - Saa nähdä, seuraako mahdollista pukukoodiskandaalia jälkikäteen jonkinlaisia sanktioita kuten porttikieltoja tai myllykirjeitä, ja miten muuten kuin tiukasti etikettiiin pohjautuen niitä ehkä sitten pyritään perustelemaan kansalliselle ja kv. medialle.

Hemaisevaa luomuasua tarkemmin valaisevaa taustaa voit lukea ja korkearesoluutioista tositarkkaa kuvaa alkuperäisestä Suomineidosta luomuasussaan sekä teemakoruakin ihailla blogissa >Alkuperäinen Suomineito ilman rihmankiertämää - Katso kuva!

 

Lue myösSuomi 100 -juhlavuoteen osallistumisesta 30 000 euron kynnysraha? - Höpöhöpö!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olisikohan linnanjuhliin pääsyä peittävästi vartalomaalatulla parilla? Kaulasta ylöspäin pakkelointi on sallittua ja jopa suotavaa, mutta miten olisi vaikkapa frakkimaalaus miehelle tai koristeellinen iltapukumaalaus naiselle? Monille tärkeän laahuksen käyttöähän se ei estäisi.

Maalatusta asusta ei jäisi vaatekaappiin kallista pukua säilytettäväksi, ja luulenpa että vartalomaalaus tulisi halvemmaksikin kuin esimerkiksi miesten pukuvuokrat.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vartalomaalaus

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Itse asiassa Tuure en uskoisi kenenkään pitävän vartalomaalausta minkäänlaisena luomuasuna, onkohan se varsinaisesti edes asu?

Kun Suomineito esitetään eevanasussaan eli luomuasussa eli ilman rihmankiertämää ja vartalomaalauksia, se on ihan tervehenkistä touhua. En toki toivoisi kenenkään elävän neitosen tai ihmisen yleensä menevän Linnan juhliin alastomana, mutta jos siellä koruja ja riipuksia sallitaan muitakin kuin ne viralliset mitalit, niin mikä ettei myös Suomineidon muotoisia? Ja jos sallitaan, miksi varsinkin satasjuhlien aattona pitäisi tyytyä amputoituun tynkäversioon?

Valvontakomission 13.3.1945 asettama laiton sensuurimääräys ei enää estä esittämästä julkisesti alkuperäisen Suomineidon karttoja, joten esmes täältä voisi katsoa mallia, ken haluaa tuunata itselleen designkorut (pinssejä ja riipuksiahan kyllä saa valmiinakin netistä): http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vakavasti puhuen minä pidän jonkin asteisena niuhottamisena virallisten mitalien ulkopuolisista helyistä kohkaamista. Aivan joulukuuseen verrattavaa ilmestystä en toki arvosta, mutta joku sopivan hillitty koru naisella ei pilaa mitään. Pikemminkin päin vastoin. Minä kestän katsella vaikka lihapullan muotoisia korvakoruja, jos henkilön oma itsetunto ja korvat sellaiset sallivat. Oma symboliikkansa niilläkin olisi.

Tämän blogin suosituimmat