Pointteja ytimistä

Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit?

 • Suomineidon uhkeat luomumuodot koulukartassa vuoteen 1947 saakka | hopeariipuksessa vm.1991
  Suomineidon uhkeat luomumuodot koulukartassa vuoteen 1947 saakka | hopeariipuksessa vm.1991
 • Alkuperäisen itsenäisen Suomineidon viralliset rajat vuoteen 1947 asti - ks. http://viestihopeat.fi/karttoja-1921-42
  Alkuperäisen itsenäisen Suomineidon viralliset rajat vuoteen 1947 asti - ks. http://viestihopeat.fi/karttoja-1921-42
 • Talvisodan jälkeen 1940 julkaistussa koulukartassa Neuvostoliiton miehittämät alueet Viipurin lääni, Hankoniemi ja itä-Salla on erotettu muusta Suomineidosta valtakunnanrajaa ohuemmalla punaviivalla, ja Petsamo Kalastajasaarentoa lukuunottamatta on vielä vapaa - ks. http://viestihopeat.fi/karttoja-1921-42
  Talvisodan jälkeen 1940 julkaistussa koulukartassa Neuvostoliiton miehittämät alueet Viipurin lääni, Hankoniemi ja itä-Salla on erotettu muusta Suomineidosta valtakunnanrajaa ohuemmalla punaviivalla, ja Petsamo Kalastajasaarentoa lukuunottamatta on vielä vapaa - ks. http://viestihopeat.fi/karttoja-1921-42
 • Neuvostoliittolais-saksalaisen hankesuunnitelman 1939 mukainen punainen Suur-Suomi, joka ei onneksi toteutunut kokonaan, mutta Viipurin lääni, Petsamo ja itäinen Salla menetettiin toistaiseksi.
  Neuvostoliittolais-saksalaisen hankesuunnitelman 1939 mukainen punainen Suur-Suomi, joka ei onneksi toteutunut kokonaan, mutta Viipurin lääni, Petsamo ja itäinen Salla menetettiin toistaiseksi.
 • Juhlavuotta 2017 odoteltaessa on kansalaisten hyvä kiinnittää huomiota Suomineidon alkuperäiseen luomuasuun sopivin tyylikkäin tavoin hillitysti mieltä ilmaisten - muistetaan ja muistutetaan.
  Juhlavuotta 2017 odoteltaessa on kansalaisten hyvä kiinnittää huomiota Suomineidon alkuperäiseen luomuasuun sopivin tyylikkäin tavoin hillitysti mieltä ilmaisten - muistetaan ja muistutetaan.
 • Viipurilainen rauhannobelisti Suomineidon alkuperäisiä muotoja esittelevä pinssi rinnassaan (kuva ResCordis Media Worldwide / Viestihopeat.fi, copyright-vapaa)
  Viipurilainen rauhannobelisti Suomineidon alkuperäisiä muotoja esittelevä pinssi rinnassaan (kuva ResCordis Media Worldwide / Viestihopeat.fi, copyright-vapaa)
 • Suomineito jälleen yhdessä ja eheänä alkuperäisessä luomuasussaan joskus tulevaisuudessa, ehkä itsenäisyyden juhlavuonna 2017 solmittavan rauhanomaisen juhlasopimuksen mukaisesti?
  Suomineito jälleen yhdessä ja eheänä alkuperäisessä luomuasussaan joskus tulevaisuudessa, ehkä itsenäisyyden juhlavuonna 2017 solmittavan rauhanomaisen juhlasopimuksen mukaisesti?

Kansalaiset on kutsuttu mukaan tulevan yhteisen suurjuhlamme valmistelutalkoisiin näillä sanoin: 

"Suomen valtiollisesta itsenäistymisestä tulee vuonna 2017 kuluneeksi 100 vuotta. Valtioneuvoston kanslia on asettanut projektin, jonka tavoitteena on synnyttää kiinnostava ja mukaansatempaava 100-vuotisjuhlavuosi.  Projekti pyrkii lisäämään yhteistä ymmärrystä Suomen valtiollisesta itsenäistymisestä ja kansakunnan kehityksestä ... Juhlavuoden tavoitteena on välittää tietoa, edistää oppimista ja luoda edellytyksiä sitouttavalle keskustelulle ...  satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Se antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen. - Lämpimästi tervetuloa mukaan!" 

- Olemmehan ottaneet kopin? Vai jäikö heitetty kutsu ehkä huomaamatta, tai tuliko heitetyksi paluupostissa takaisin?  Jos kaduntallaajan kontribuutioita oikein pyytämällä pyydetään, niin moukkamaista olisi oikopäätä kääntää selkäänsä tai jättää juttu hymähtäen silleen. - Jos Sinut on ehkä joskus kutsuttu Linnan juhliin tai olet ollut nurkilla kuokkimassa, olet jo tullut nähdyksi ja kai riittävän panoksesikin antanut kykyjesi mukaan. Mutta jos tunnet piston sydämessäsi jostain vielä tekemättömästä ja uskot, että itsenäisyyden täysi vuosisata sittenkin on jopa nykytilanteemme jonkinasteisesta ahdinkoluonteestakin huolimatta juhlimisen väärtti, älä jää tuleen makaamaan. Ei ne muut taaskaan välttämättä tee kaikkea puolestasi.

No, mitäs 'tietoa ja oppimisen mahdollisuutta menneen ymmärtämiselle ja tulevaisuuden suunnan luomiselle ja sitouttavalle keskustelulle' meillä sitten olisi tuoda sukupolvemme merkittävimmän juhlavuoden esityslistalle? Jos ei ihan päiväkohtaisia teemoja nyt tiirailtaisi vuosisataperspektiivillä, niin jotain suurempaa mutta koko ajan mukana olevaa ja aitoa pitäisi olla. Karttaa vilkaisten tuli mieleen, että hei, kaikki eivät taida edes muistaa Suomineidon olleen itsenäistyttyään alkuperäisessä virallistetussa kaikille sopineessa luomuasussaan, joka joutui sittemmin joukkoahdistelijoiden retuuttamaksi ja repimäksi.

Alkuperäisestä Suomineidosta on julkaistu verkossa rohkea ja harvinaisen tarkka kuva, joka ei jätä paljoa mielikuvituksen varaan kriittisimmiltäkään paikoiltaan. Eikä neitosella näyttäisi tosiaan olevan mitään häpeilemistä ilman rihmankiertämääkään tässä paljastavassa korkearesoluutioisessa otoksessa hyvin esilletulevien luomu-muotojensa suhteen - päinvastoin! Jälkikäteen ulkopuolisten sadistipuoskareiden brutaalisti tekemät korjausleikkaukset kokonaisen raajan amputointeineen eivät ole mitenkään korostaneet tai parantaneet oikeita piirteitä (eikä varsinkaan irtireväistyjen osien elinkelpoisuutta), katso vaikka itse:   http://viestihopeat.fi/karttoja-1921-42 *

Linkin takaa avautuvassa kuvassa esitetään täysin avoimesti mm. kouluissamme käytetty kartta, jossa näkyvät alkuperäisen itsenäisen Suomineidon virallisesti vuoteen 1947 asti voimassa olleet rajat. Tuolloinhan liitettiin itänaapurimme osaksi Stalinin aloittamien talvi- ja jatkosodan avulla meiltä ryöstetyt ja Neuvostoliiton laittomasti anschluss-miehittämät alueet Viipurin lääni, Petsamo, Salla-Kuusamon itäosa ja Suomenlahden saaret (sivulla on enemmänkin korkearesoluutioisia kuvia ym. mielenkiintoista taustoitusta).

Ja jos aito ja alkuperäinen Suomineito-kulta on joltakulta päässyt unohtumaan, tässä myös lyhyt infopläjäys eli pieni kertaus:

- Itsenäistyneen Suomen rajat sovittiin neuvotteluteitse naapurien ja Kansainliiton kanssa 1920
- itänaapurin kanssa allekirjoitettiin hyökkäämättömyyssopimus 1932
-
Voiton päivän paraati 1939 syksyn yleisinternatsionaalissa 
- punainen suur-Suomi-hanke 1939...
- Mainilan laukaukset 1939
- Kalastajasaarennon pienet vihreät miehet 1939
- Suomen suuri isänmaallinen puolustussota 1939 - 1944
- (lain mukaisessa sotatilassa yhtäjaksoisesti 30.11.1939 - 26.9.1947)
- (matkustajakone Kalevan pudotus välirauhakesänä 1940)
- 420 000 maansisäistä pakolaista - edes rauhannobelisti Ahtisaarella ei vieläkään kotiinpaluuoikeutta!
- Neuvostopartisaanien tyypillisiä sankaritekoja
- kipeät leikkaukset/amputaatio 1940 - 47 (ks. myös karttasivulinkki* tekstin alla)
- kenraali Adolf Ehrnrooth 2003: "Oikeat rajat pitäisi palauttaa".

Suomen suuren isänmaallisen puolustussodan 1939-44 jälkeen 1947 amputoitu torso-Suomi ei ole saanut pakkoluovutettuja alueitaan takaisin vielä neljännesvuosisata Neuvostoliiton hajoamisen jälkeenkään. Evakot, edes presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari, eivät ole päässeet paluumuuttamaan  koti-Karjalaan. Kuitenkin Berliinin muuri on murtunut ja Baltian maat itsenäistyneet, ja kaikki vakuuttelevat olevansa myötämielisiä Suomeakin kohtaan. Pyöreitä täytettäessä hyväntahtoisuus ja sen näyttäminen ovat perinteisesti olleet hyvänä tapanakin kaikkialla maailmassa.

- Kuinkahan naapurimme muistavat meitä 2017? Olisiko jollakulla jotain ehkä 'syytäkin' johonkin erityisempään muistamiseen, ehkä lahjavelvoitteen perusteenakin pidettävää?  Ruotsi antoi meille jonkinmoista apua 1940-luvulla ja otti duunareitammekin vastaan 60-70-luvuilla, joten heiltä emme kai voine kohtuudella odottaa enempiä nyt. Viron uudelleenitsenästymisestä on vielä niin lyhyt aika, ettei sieltäkään parane toivoa suuria varsinkaan kun he viettävät 100-vuotisjuhlaansa pian meidän jälkeemme ensimmäisen itsenäistymisvuotensa mukaan. Eivätkä nuo naapurit ole meille käsi sydämellä todeten mitään velkaakaan. Norjassa on ehdotettu Halti-tunturin huipun lahjoittamista Suomelle, kun maamme viettää vuonna 2017 itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlaa. Lahjoituksen toteutuessa Suomen korkein kohta nousisi kertaheitolla peräti 7 (seitsemän)  metriä ylemmäs - http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001052187.html - No jaa. Kaunis ajatus, mutta lahjana lähinnä symbolinen.

Itäisen käsivarren eli Petsamon palauttaminen Suomineidolle Stalinin neuvostomiehityksen jälkeisestä venäläishallinnosta sitä vastoin merkitsisi oikeastikin huomattavasti enemmän monilla olennaisimmilla tasoilla tarkasteltuna. Ja tietysti Sallan - Kuusamon alueen palautus niin ikään Korvatuntureineen, Paanajärvineen ja Alakurtteineen - Karjalastamme puhumattakaan.

Asenne- ja mielikuvatasolla alkuperäisten alueidemme palautus mitä luultavimmin olisi omiaan parantamaan varsinkin itäisen naapurimme maabrändiä ja goodwillia. Se poistaisi merkittävästi sotien ja kylmän sodan kauden herättämiä ja uudempiakin epäluuloja ja luottamuspulaa. Sellaisistahan me ja itänaapurimme olemme tosiasiallisesti yhäkin kärsineet kauniista ystävyyspuheista ja vuosikymmenien virallisista kumppanuusliturgioista huolimatta. Kaikkien eri alueidemme palautusten taloudellisia, kulttuurisia, poliittisia ja muita vaikutuksia on pohdittu, laskeskeltu ja visioitu myös viileän asiantuntevasti eritellen. - Monipuolista kiihkotonta tarkastelua aihepiiristä yleisemminkin, lähtökohtaisesti win - win -pohjalta, löydät esim. Pro Karelian websivustolta http://prokarelia.net/fi  

Se tosiasia, että itänaapurissamme on juuri tätä nykyä totalitaristisväritteinen ja henkilönpalvontaan taipuvainen korruptoitunut sekurokratiahallinto, ei tarkoita sitä, että pakotteista ja isovenäläisten aggressioitten eskaloimisesta vastuullinen retrotsaari olisi ikuinen. Kremlin pesänjakajat ovat jo jonkin aikaa hahmotelleet skenaarioitaan mahdollisesti ihmiskasvoisemmastakin puolisuurvallasta, jolle kansan hyvinvointi ja oikeanlainen kunnia myös muun maailman silmissä voisivat olla arvossaan, ks. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016022521171167_ul.shtml

Vaikkei Viipurin läänin, Petsamon, Itä-Sallan ja Suomenlahden saarien palauttaminen Suomineidolle ja alueiden nykyisen miehitysväen kotiuttaminen Rajajoen itäpuolelle näyttäisikään ihan lähitulevaisuuden asialta, on muistettava historian käänteiden ennalta-arvaamattomuus. Läheskään kaikki te ette varmaan odottaneet analyyttisen päättelyn ja empiiristen havaintojen pohjalta 1980-luvun puolivässä Neuvostoliiton hajoamista ja Baltian maiden irtaantumista venäläisvallasta?

Berliinin muurin murtuessa 1989 saatu idea alkuperäisen kokonaisen Suomineidon muotoisesta pinssistä ja riipuksesta kuvasi osaltaan tuon ajan itäeurooppalaisaktivistien reikälippuihin rinnastettavaa oikeudenmukaisuuteen katsovaa tulevaisuuden visiota, joka saattaa jossain vaiheessa vielä toteutua sekin. Mieltään voi ilmaista hillityn tyylikkäästikin, ilman meteliä ja uhoa. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta 2017 odoteltaessa on hyvä kiinnittää asiaan huomiota sopivin tavoin, esimerkiksi Alkuperäinen Suomineito -pinssiä tai riipusta lähellä sydäntä kantaen ja esitellen - muistetaan ja muistutetaan! 

 

*   Karttoja 1921-42 -sivulla on valikoituna pikku kokoelma korkearesoluutioisia karttoja ym. aineistoa itsenäisyyden ajan eri vaiheista kunkin ajankohdan mielenkiintoisine yksityiskohtineen, kuten käsitteen Kainuunmeri käyttö sekä Viipurin ja Pietarin kaupungin ja eteläisen naapurimaamme nimikäytännöt oikeinkirjoituksineen.  Suomen käsikartan toisessa painoksessa vuodelta 1921 esimerkiksi on Inkerinmaalla suurkaupunki, jonka nimi tuolloin oli Petrograd/St.Peterbourg/Pietari. Vuoden 1924 painoksessa Pietarin Petrograd-nimi oli hieman pidempään säilynyt Leningrad ja etelänaapurimme oli Vironmaa. Talvisodan jälkeen 1940 julkaistussa koulukartassa Neuvostoliiton miehittämät alueet Viipurin lääni, Hankoniemi ja itä-Salla on erotettu muusta Suomineidosta valtakunnanrajaa hennommalla punaviivalla, ja Petsamo Kalastajasaarentoa lukuunottamatta on vielä vapaa. Vuoden 1942 kartassa on Neuvostoliiton 1940 miehittämät, vuonna 1941 takaisinvapautetut alueet erotettu muusta Suomineidosta läpikuultavaksi häivytetyllä rajaviivalla (Itä-Karjalaahan ei missään vaiheessa liitetty osaksi Suomea, vaan vain omat alueet palautettiin).
- Ks. > Karttoja 1921-42

 

P.S.  "Valvontakomissio esitti 13.3.1945 vaatimuksen, jonka mukaan Suomen viranomaisten oli luovutettava kaikki Neuvostoliitolle kuuluvia alueita koskevat mittakaavaltaan 1:400 000 olevat ja sitä tarkemmat kartat sekä niihin liittyvät mittaus- ym. oheisaineistot. Vaatimus ei perustunut rauhansopimukseen. Suomesta luovutettiin syksyyn 1945 mennessä Neuvostoliittoon yli 16 miljoonaa karttaa ja ilmakuvaa, jotka koskivat rauhansopimuksessa menetettyjä alueita sekä Itä-Karjalaa ja muita Neuvostoliiton alueita. Vaatimusta oli kuitenkin mahdotonta noudattaa täydellisesti, minkä vuoksi siinä tarkoitettuja karttoja on suomalaisissa viranomais- ja yksityisarkistoissa tänäkin päivänä."
- Maanmittauslaitos 
 

UUSI BLOGI 11.3.2016: 

Koulukarttaa korjattiin talvisodan jälkeen - luovutetut alueet jäivät Suomeen?  

 

P.P.S.  Tv-elokuva Tarton rauhanneuvotteluista 1920 Yle Areenassa juhlavuoden aikana nähtävissä 
http://areena.yle.fi/1-2019549?autoplay=true 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (96 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei tuohon todellakaan olla valmiita..päinvastoin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Näinhän se on, että aika monet eivät tosiaan vielä ole valmiita juhlimaan asianmukaisesti Suomineidon satasia. Ei siis esimerkiksi juhlavuositoimikunnan toiveen mukaisesti avoimesti muistaen ja käsitellen kansakunnan historiaa käänteineen kuten alkuperäisten 1920 naapurien kanssa lukkoon lyötyjen ikuisten rajojemme eli Suomineidon luomumuotojen amputointeja taustoineen. Taustat kun ovat yhä jotenkin poliittisesti epäkorrektia kertomaa, itänaapurimme Suuren Johtajan ja natsi-Saksan Suuren Johtajan 1939 sopimus siitä, että Neuvostoliitto saa anschlussata Suomen ja isovenäläiseen tapaan ignoroida Tarton rauhansopimusta ja Suomen ja itänaapurin kanssa allekirjoitettua hyökkäämättömyyssopimusta vuodelta 1932.

Poliittisen epäkorrektiuden aspekti muisteluissa liittyy myös siihen, että Stalin käytti hyökkäyksessään apuna Hitleriltä saamansa luvan ja taustatuen lisäksi punakapinan 1918 jälkeen itään loikanneita suomalaisvoimia, joiden revanssihenkinen Punainen Suur-Suomi-hanke päätettiin yhdessä toteuttaa tulevan quislingpresidentin Otto Wille Kuusisen 'johdolla' osana Molotov-Ribbentrop-sopimuksen toimeenpanojärjestelyjä 1939, ks. http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

Nykysuomalaisten yhä osin umpisuomettuneisuuteen juontuvan poliittisen epäkorrektiuden arastelun lisäksi nuivaan rajaneheytyskeskusteluvalmiuteen liittyy myös toinen merkittävä epäkorrektiusnäkökohta. Ehkä yleisin yksittäinen aluepalautushankkeen vasta-argumentti on selvästi rasistisluonteinen: Suomeen ei haluta hankalaa suurta slaavivähemmistöä, joka nykyisin asuttaa evakkojemme koteja Viipurin läänissä ym.

Tässä kohtaa ei kyllä ole ymmärretty, että lähtökohtaisesti mahdollinen venäläismiehityksen lopettaminen pakkoluovutetuilla alueillamme sitten joskus aikanaan Putinin-jälkeisen Venäjän sivistyshallinnon kanssa neuvotellun sopimuksen mukaisesti tarkoittaa luonnollisesti miehitysväen kotiuttamista Äiti-Venäjän puolelle naapurimme toteuttamana maanmiesten paluumuutto-ohjelmana, jota kaikki tuemme ystävällisessä hengessä poliittisesti ja kohtuudella taloudellisestikin. Toki haluamme kotouttaa Suomineidon kansalaisiksi lojaaliutensa todistavan ja kulttuurimme sisäistävän kielitaitoisen väestöpotentiaalin, joka luopuu naapurimaan kansalaisuudesta. Ei vielä huomenna, mutta kunhan suhteet paranevat ja oikeamielisyys ja oikeudenmukaisuus saavuttaa nyt pimeän Kremlinkin...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kuten huomaat..emme ole valmiit,koska nytkin juttusi päättyi Kremliin eikä suinkaan suomineitoon.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #3

Olet oikeassa siinä, että Kreml esittää luonnottoman suurta roolia useampitasoisissakin Suomineidon identiteettitarkasteluissa ottaen huomioon, että Moskovan Kreml/isovenäläisyys on ilmaantunut naapurustoomme vasta ihan äskettäin, muutama vuosisata sitten.

Suomalaisuus on ollut vallitseva kulttuuri Suomenniemellä useita vuosituhansia, Laatokan ympäristössä ja Itä-Karjalassakin 1940-luvulle saakka. Novgorodin Kreml tuli kartoittamaan riskiretkisotilaineen ja paikoin verottamaankin maita elämänpiiriimme Karjalaan ja Lappiin vähän Moskovan sotaherroja aiemmin. Hyvä olisi Kremlissäkin muistaa kenen maille imperialistitsaari rakennutti Pietarin kaupungin 1700-luvulla Inkerin miehityssodan ollessa vielä käynnissä. Isovenäläisiä alkoi maahanmuuttaa pysyvämmin Suomen-Karjalan-Baltian-Pohjois-Venäjän alueelle vasta oikeastaan viimeisimpinä eli samoihin aikoihin tai vähän myöhemminkin kuin romanit, joista on ensimmäisiä merkintöjä jo 1400-luvun lopulta. Alkuperäisiähän me suomalaisugrit täällä ollaan, suomalaiset ja saamelaiset tietysti - sekä germaaniviikingitkin. Viikinkiajoista Suomesta on muuten mielenkiintoista juttua tuolla Irja Laamasen blogissa: http://ilgron11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Harvalla suomalaisella merkkihenkilöllä on patsas ulkomailla. Itänaapurissa on OW Kuusisen patsas Petroiskoissa ja Moskovan Kremlin muurissa hautamuistomerkki. Toinen samantyyppisesti kunnostautunut suomalainen Edvard Gylling ei saanut yhtä näyttävää patsasta tai hautaa.

Wikipedia tietää Edvard Gyllingin syntyneen Kuopiossa 1881 ja kuolleen Neuvostoliitossa 1938, 1940, 1942 tai 1944. Kuolinvuosilukuhaarukka kertonee jotain siitä, miksi kuolinpaikkaa tai syytäkään ei ole aina ollut syytä kertoa. Viikatemies on vaan koputtanut joku yö oveen ja pyytänyt mustaan autoon. Niin kävi useimmille Punaisen Suur-Suomen 1920-30-luvun kellokkaille turvapaikanantajamaassaan. Liki ainoana taisi selvitä vuoden 1939 punaisen suur-Suomi-hankkeen presidentiksi valittu Otto Wille Kuusinen, jota Wikipedia nimittää kaksimerkityksellisesti Gyllingin 'luokkatoveriksi'. Kuusinen ei internatsionalistina käyttänyt (rajoitettua) arvovaltaansa pelastaakseen maanmiehiään, lyseokaveriaan tai sukuaankaan puhdistuksilta, mutta pelasti oman päänsä. Lojaalilla Kuusisella onkin oikein ökypatsas Petroskoissa http://wikimapia.org/3234824/fi/O-W-Kuusisen-patsa... - Gyllingkin rehabilitoitiin 1955, ja Muutama Neuvostoliitossa asunut jälkeläinen pääsi palaamaan tynkä-Suomeen 1990-luvun alussa. Ajatus punaisesta Suur-suomesta oli 1920-30-luvulla Stalinin mielestä pelottavan natsionalistinen, mutta 1939 se jo kelpasi. Hän käytti talvisodan hyökkäyksessään apuna Hitleriltä saamansa luvan ja taustatuen lisäksi punakapinan 1918 jälkeen itään loikanneita raa'asti harvennettuja suomalaisvoimia, joiden revanssihenkinen hanke päätettiin nyt toteuttaa tulevan presidentin OW Kuusisen 'johdolla' osana Molotov-Ribbentrop-sopimuksen toimeenpanojärjestelyjä 1939.

Veikko Huuska kertoo Puheenvuoro-blogissaan Gyllingin patsaasta enemmänkin: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21292...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Usarissa julkaistiin 23.3.2016 todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirjoitus. Toivottavasti tämä Veikko Saksin blogi menee myös Suomineidon laman alla nyyhkivälle talouseliitille tiedoksi viimeistään itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden 2017 kynnyksellä: "Hajasijoitusko meidät pelastaa?" http://karjala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214169-haj...

Saksi kirjoittaa: "Palautettava alue on maantieteellisesti rajattu, mikä lisää investointien tehovaikutuksia..." - Tuossa kohtaa voisi olla syytä ihan jo yleistiedonhuollonkin vuoksi muistuttaa mieliin itsenäisen Suomineidon alkuperäiset 'luomurajat'. Nehän ovatkin hyvin säilyneet lännen, etelän ja pohjoisen osuuksiltaan, mutta itänaapurin kanssa ei tosiaan olla ihan pysytty aikoinaan sovitussa. Täällä on muuten perusteellisesti avattuna Saksin huomautus tulevasta uudesta tilanteesta, johon valtiovallan on syytä jo varautua (nyky-Venäjän sortuminen): http://karjala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213447-onk...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Pohjanmaalainen sivistysrehtori on kirjoittanut ihan hyvän ja uusia näkökulmia avaamaan tarkoittavan blogin otsikolla "Suomi 100 - 95 rauhan ja kehityksen vuotta". Ehdotteli itsenäisyyspäivän juhlan korvaamista norjalaismallisella iloisella kansallispäivällä. Kommentoin osin ilahtuneena ja osin hämmentyneenä mm. näin:

" 1. Norja itsenäistyi melko helposti, kun entisessä imperialistivallassa Ruotsissa äänestettiin, ettei sen irtaantumisen vuoksi lähdetä sotaan. Istenäistyminen ei siis merkinnyt norjalaisille alun alkaenkaan ihan sitä samaa iloineen kauheuksineen, mitä Suomineidon irtaantuminen Iivana Julman perustamasta ja edelleen näihin Vladimir Julman päiviin asti näköjään sortopolitiikkaansa jatkavasta imperiumista meille yhä oikesti tarkoittaa. Siksi siellä juhlitaan enemmänkin kansallispäivää.

2. Norjan kansallispäivä taas tuo mieleen asioita, joita en haluaisi muuten sanoa tuosta (paria viikinkiaikojen kansalliskiihkoista odininperinnettä vaalivaa breivikiä lukuunottamatta) upeimpiin kuuluvasta naapurikansastamme ääneen sanoa. Mutta Quisling on melkein yhtä tunnettu sana maailmalla kuin suomen kielen sauna. Kuusinen voisi myös olla, mutta onneksi Suomi ei antanut miehittää itseään parissa viikossa eikä lainkaan, niin kuin Norjan kansallispäivää silti oikeutetusti juhliva kansakunta teki Molotov - Ribbentrop -liittouman uhatessa. Meillä on monta parempaa syytä juhlia nimenomaan itsenäisyyttämme kuin Norjalla.

3. Mikä Suomen kansallispäivä sitten muka olisi? Meillä on kaksi kansalliskieltä niin kuin Norjassakin, mutta ne ovat molemmat norjan kieliä ja meillä on kaksi eri kieltä ja kulttuuriakin. Suomenruotsalaisten kansallispäivä on allakassa mutta se on eri kuin suomalaisuuden päivä. Ongelmia tulisi myös saamelaisuuden sisällyttämisen muodosta yhteiseen kansallispäivään muuten kuin itsenäispäivän osana. Samaten se seikka, että edelleenkään käsite 'kansallisuus' ei ole sama asia kuin 'kansalaisuus'. Tässä mielessä kansallispäivä olisi ongelmallinen uusvähemmistöjämme ajatellen. Heillä useimmilla on joka tapauksessa omat kansallispäivänsä joita juhlivat tahoillaan keskenään. Pidetään tämä näin. Juhlitaan kansallisuuksiamme erikseen. - Yhteinen suurin juhlamme on itenäisen Suomineidon synttäri, itsenäisyyspäivä 6.12.

***

Tuo otsikkosi vaan om monin tavoin huonosti avautuva ja kryptinen hyvästä tarkoituksestasi huolimatta. Kiitos vaan tuoreen rauhanvuosia korostavan näkökulman esiinnostosta! Ehdottaisin otsikkoosi parannuksia ihan asian välittymisen vuoksi. Nyt se tuo tosiaan tyylillisesti mieleen vaikkapa sellaisen kuin "YYA 40 v - lujaa luottamusta ja aitoa ystävyyttä!" Sinun otsikkosi ei ole tietenkään tuolla tavoin valheellinen, mutta jos asia ei heti avaudu, vaikutelmaksi jää virallinen kommunikeakieli ja siihen aiemmin liitetyt kontekstit.

1.Kun otsikossasi on numeroita laskevassa suuruusjärjestyksessä, on lukijan/näkijän eka valinta matikan kaavan ja taaksepäin ilmaistun ajanjakson 100 - 95 välillä. Oliko niitä rauhan ja kehityksen vuosia siis 100-95=5? Sanoisin että selkeintä olisi kirjoittaa SUOMI 100 V suuraakkosilla ja kontekstin salliessa korvata se juhlavuoden logolla, jossa sama sisältö. Silloin on helpompi hahmottaa välittömästi että tässä keskitytään jollain tapaa rajattuun vuosiajanjaksoon itsenäisyysvuosisadan sisällä.

2. Itse nuo numerot on harkittava vielä kertaalleen uudelleen ennen kuin lanseeraat ansiokasta kontribuutiosi laajemmalle. Mitkä rauhan vuodet ja montako niitä tulkitaan yhteenlaskettuna olevan? Onko vuosi 1918 rauhanvuosi, kun se oli kansalaissodan/kapinan/veljessodan/vapaussodan/sisällissodan/neuvostovenäläistämisyrityssodan vuosi? Toisen maailmansodan sotatoimet loppuivat Suomessa lapinsotaan 1945, mutta Suomi oli laillisessa sotatilassa marraskuun lopusta 1939 syyskuun loppuun 1947 eli Pariisin rauhan ja Karjalan ym. aluemenetysten virallistamiseen saakka. Talvi- ja jatkosodan välinen puolitoista vuotta oli teknistä ei-sota-aikaa, mutta jatkosotaa valmisteleva Puna-armeija tähtäili ja mittaili tykinammuksen ratoja Helsingin naapurissa Hankoniemellä ja valtava Suomineidon alue oli vihollisen miehittämänä Karjalassa. Kesällä 1940 Stalin miehitti Viron ja samoihin aikoihin ampui alas suomalaisen siviililentokoneenkin. Olisiko oikea sotavuosien määrä ehkä siis laskettavissa pyöristäen: v1918+vv1939...v1945=? - Entä sitten ns. vaaran vuodet 1944-48? Olivatko ne täysipainoiset rauhanomaiset kehitysvuodet, kun oli oltava valppaana Valvontakomission kontrollissa.

3. Myös kiistattomissa rauhanvuosissa on keskenään niin erilaisia jaksoja, että kaikkien yhteenniputtaminen on hankalaa mahtuakseen helposti yhteen otsikkoon leimallisesti 'rauhan ja kehityksen' vuosina. Osa niistä on kiinteän elimellisesti sotaan liittyviäkin. Sotakorvaus/ryöstövientitoimitusten, evakkopakolaisten asuttamisen ja jälleenrakentamisen vuodet olivat vasta vakauden ja hyvinvoinnin ja kehityksen perusteiden mahdollistamisen rakennusaikaa. Tosin ilman Stalinin aluelaajennussotaa niitäkään ei olisi tarvittu. Lama-ajat voidaan laskea tavallaan rauhanajan kituvuosikausiksi, jolloin sota-ajan tapaan elintaso laski, mutta uhrautuva selviäminen ja tulevaisuudenusko korostuivat. Demokratian ym. yhteiskunnallisen kehityksen näkökulma näyttäytyy osittain päällekkäisinä ja osittain eriaikaisina jaksoina. Suomi kuitenkin oli kai ainoa sotaakäyvän Euroopan maa, jossa eduskunta oli koolla myös sotavuosina, eikä Helsinkiä koskaan miehitetty, millä voi viiteryhmän pääkaupunkisarjassa ylpeillä lisäksemme vain Lontoo. Norjalaiset ovat hyviä hiihtäjiä ja heillä on öljyäkin, joista saavutuksista voivat olla ylpeitä!

Esimerkiksi pohjoismaalaismallisen demokratian rauhanaikaisista uhkaajista 1918 jälkeen Mäntsälän kapina ja Lapuan liikkeen kieltäminen päättivät oikeistofasistissävytteisen vaaran jo 1930-luvun alkupuolella, kun taas vasemmistofasismia edustanut Moskova-johtoinen klikki vaaransi yhteiskuntaamme ja itsenäisyyttämme vielä pitkään Terijoen hallituksen kaappausjulistuksen ja Punainen Suur-Suomi hankkeen ja talvisodan hyökkäyksen ja jatkosodan jälkeenkin. Tästä mm. korkearesoluutioisia aikalaiskarttaesityksiä sivulla Karttoja 1921-42 http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42 "

http://nurmenmarkku.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21452...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kansan Uutiset kirjoittaa kirjapuffissaan 'uusista' tutkimustuloksista suomalaisesta fasismista 1920-40-luvuilla ja väittää kirjoittajia mukaellen, että asiasta on näihin saakka vaiettu 'omerta-tyyliin'. Mielenkiintoista, vaikkei sinällään mitään todella uutta ja omerta-vaikenemiskulttuuriin siten ihan oikeutetusti viittaavaa.

Mutta näinhän kirjapuffijuttuja tehdään, täydet pisteet oivaltavan täkysanan valinnasta! Asiaa itsessään olisi hyvä tarkastella myös vaikkapa kahta rinnakkaisen Suur-Suomi-hankkeen tausta-ajastuskehikkoa vertaillen - http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3529199-suom...

Eivätköhän kirjoittajat siis tienneet siitä vaarallisemmasta ja melkein onnistuneesta Suur-Suomi-hankkeesta? Kansainvälissosialistisen fasismihengen sävyttämä punainen Suur-Suomi oli oikeastaan toteumaskenaariona jopa tuhoisampi kuin se AKS:n kekkosten ja Lapuan liikkeen kosoloiden heimopohjaisten alkuperäiskansojen alueiden 'vapauttamisen' taustamotiivien visio olisi ollut onnistuessaan.

Presidentti Otto-Wille Kuusisen johtama punainen Suur-Suomi olisi ollut tämän venäläiskartan perusteella kutakuinkin samanmuotoinen kuin äärioikeistovähemmistön havittelema, mutta suomalais-karjalaisen väestön ja eri yhteiskuntaluokkien edustus hallinnossa ja ehkä pian asujaimistossakin olisi ollut varmaan Karjalan kommuuniakin enemmän etnisten puhdistusten ja totalitarismin likaama, ks. http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

Lisää hyviä karttoja vuosilta 1921-42 ja muuta Suomi 100 v 2017 -teemaista aineistoa yleistiedonhuoltoon osoitteessa http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ihan hyvä muistaa, että Yhdysvallat ja Britannia tunnustivat Suomen itsenäisyyden toukokuussa 1919 ja Tarton rauha solmittiin lokakuussa 1920.

Suomellehan löytyy paljon alkuperäisempiäkin rajoja, esimerkiksi nämä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_rajamuutokset...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ensimmäiset (ja yhä ainoat oikeat) itsenäisen Suomineidon rajat sovittiin neuvotteluteitse itä- ja länsinaapurin kanssa Kansainliiton siunauksella Tarton rauhassa 1920. Ruotsi tyytyi ja on tyytynyt näihin asti Ahvenanmaan jäämiseen Suomelle, ja Neuvostoliittokin vahvisti itärajamme (saamaamme jo autonomian alussa luvattua Petsamoa ja siitä vaihdossa heille luovutettuja Repolaa ja Porajärveä koskevin muutoksinkin) tuolloin ja vielä 1932 solmitussa hyökkäämättömyyssopimuksessa peräti 'ikuisiksi ajoiksi'.

Stalinin ja Hitlerin Molotov-Ribbentrop-liittouma salaisine lisäpöytäkirjoineen muutti Neuvostoliiton suhtautumisen Tarton rauhan rajojen kunnioittamiseen, ja se lähti laittomaan valloitussotaansa Suomea vastaan 1939-44. Neuvostoliitto erotettiin Kansainliitosta tuoreeltaan 1939 tästä syystä, mutta se jatkoi linjaansa miehittämällä Suomelta ryöstämänsä alueet laittomasti omalla väestöllään. Olisiko aika palata legitiimin laillisuuden ja ihmiskasvoisen politiikan tielle?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Inkerin suomalaisten/inkerikkojen etninen puhdistus/kansanmurha on siinä määrin kiinnostava aihe, että lisään tähän linkin Leo Miralan ja Viola Heistosen blogeihin:
- http://leomirala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215280-o...
- http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215265-onni...

Niissä tuodaan esiin huomio, että uusi etninen puhdistus 1990 lähtien taitaa olla valitettavan suuressa määrin KGB-yhteistyössä junailtu karjavaunujuttu Kremlin tovereiden ja presidentti Mauno Primorskin (ent. Koivisto) kesken enemmän itänaapurin kuin Suomineidon etuja ajamaan.
Ei Kremlin johto halunnut päästää Länteen rotupuhtaita isovenäläisiä, vaan puhdistaa pois ainoastaan epäpuhtaita ja epäluotettavia alkuperäiskansoja kuten meitä tshuhnia ja epälojaaleja 'rotusekoilijoita' kuten svetlanarönkköjä, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184673-j...

Käyttäjän uolevi40 kuva
Ilpo Piiroinen

"Ruotsi otti duunareitamme 60-70 luvulla" on melko löysästi sanottu. Ruotsi tarvitsi ja sai peruskoulutettuja duunareita Suomesta. Haki bussilasteittain pitkin Kainuuta ja Lappia ja hyötyi siitä. Suomella oli tarkoitus majoittaa ns. sotalapset Suomen länsirannikolle, ensi kädessä Pohjanmaalle ja toivoi tähän apua Ruotsilta. Ruotsi ei suostunut koska svedujen syntyvyys oli liian alhainen ja halusi lapset Ruotsiin. Pakon edessä näin tehtiin ikävin seurauksin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ilmari Susiluoto (1947 - 2016)

Paljon muun ohella joviaalina "karjalanpalauttajana" tunnettu Ilmari Susiluoto joutui uransa aikana kärsimään siitä, että piti julkisesti esillä Neuvostoliiton laittomasti miehittämien ja itänaapurille pakkoluovutettujen alueidemme asiaa. Tarton rauha ry:n edesmennyt kunniapuheenjohtaja Martti Siirala ehti eläessään erään merkkipäivänsä yhteydessä saada kannettavakseen maailman siihen asti ainoan täysikultaisen Kokonainen/Alkuperäinen Suomineito -rintamerkin, hopeisia ja kullattujahan on käytössä tuhansia. Susiluoto ei valitettavasti ehtinyt saada täysikultaista, mutta tiedämme toki hänen niinkuin Siiralankin pitäneen tärkeämpänä sitä, ettei itse asia unohdu vaan pysyy mielissä odottaen määrätietoisesti korkean tason esilletuloaan jonain sopivana ajankohtana - http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215692-ilma...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tutkija Matti Kyllösen kanssa tuli tulkintakeskustelua hänen blogissaan siitä, mitkä olivat Suomineidon kulloisetkin viralliset rajat vuosina 1939-47 ja jokunen vuosi myöhemminkin. Tässä kommenttini:

" Kun noita Karttoja 1921-42 -sivun rajoja ja knoppitietoja katselee, tulee kyllä siihen tulokseen, että Suomen virallinen valtioalue oli vuoteen 1947 asti Tarton rauhan rajojen mukainen - http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42 - Näitä itsenäisen Suomen alkuperäisiä Tarton rauhassa 1920 sovittuja rajoja kenraali Adolf Ehrnrooth muuten vielä viimeisessä haastattelussaan joulukuussa 2003 vaati palautettaviksi: http://prokarelia.net/en/?x=artikkeli&article_id=4...

Hyökkääjämaan vaatima ja uhrin pakon edessä hyväksymä raja ei ilman muuta ole virallinen valtionraja sotatilan kestäessä vielä vuosia. Kv-oikeudellinen vahvistus vaaditaan samaan tapaan kuin viime vuosien Krimin ja Itä-Ukrainan ja Georgian Etelä-Ossetian anschlusstapauksissa. Suomi oli laillisessa sotatilassa yhtäjaksoisesti marraskuusta 1939 syyskuuhun 1947 eli Pariisin rauhaan, jossa kansainvälisoikeudellisesti Karjalamme ja Petsamo ym. 'tuomittiin' Neuvostoliitolle (ei kai Venäjälle muuten?) suurgeopoliittisen pelin säännöillä. Viipurin läänin ym. pakkoluovutettujen alueidemme kunnat lakkautettiin virallisesti ja laillisesti vasta vuoden 1947 Pariisin rauhan jälkeen, jolloin niiden alueet katsottiin naapurimaan alueeseen siirretyiksi.

Talvi- ja jatkosodan välisenä aikana maaliskuusta 1940 kesäkuuhun 1941 asiasta ei liene kenelläkään epäselvyyttä, kun laittomasti Suomeen hyökännyt Neuvostoliitto oli miehittänyt laittomasti ja jopa omalla siviiliväellään asuttaen Viipurin läänin, ja tullut laittoman hyökkäyksensä vuoksi erotetuksi Kansainliitosta eli silloisesta YK:sta. Vain toinen roistovaltio natsi-Saksa oli hyväksynyt Stalinin aggression ja alueryöstön Suomelta. Välirauhan aikana vihollisemme Neuvostoliitto paitsi miehitti Viipurin lääniä ja Hankoa ja valmisteli tynkä-Suomen miehitystä myös Baltia maita miehittäessään pudotti matkustajakone Kalevan Tallinnan reitillään kesäkuussa 1940.

Jatkosodan alussa, Neuvostoliiton hyökättyä ja pommitettua Suomen kaupunkeja, Suomi vapautti vihollisen miehittämät alueet vuoden 1941 loppuun mennessä eikä missään vaiheessa liittänyt miehittämiään Itä-Karjalan alueita osaksi Suomea. Jos olisi liittänyt, 'uudet rajat' eivät olisi olleet virallisia kv-oikeudellisessa mielessä enempää kuin Neuvostoliiton tai Suur-Saksankaan sota-ajan rajat. On totta, että vuodesta 1947 lähtien Viipurin lääni ym. eivät ole olleet virallisesti Suomen aluetta, mutta Tarton rauhan 1920 rajat ovat edelleen ainoat oikeat alkuperäiset kansainvälisesti tunnustetut itsenäisen Suomen rajat, jotka neuvoteltiin rauhanomaisesti naapurien kanssa Kansainliiton vahvistamana. Myöhemmät rajansiirrot ovat olleet kulloistenkin sotatoimien jälkeisiä kulloisiakin pakkosiirtoja ryöstöväkivallan oloissa, joihin vetoaminen on sinällään kunnianvastaista ja arvotonta. - Karjala takaisin!" - http://mattiantero.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216030...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tänään 9.5. eli itänaapurin käsityksen mukaan "voiton päivänä" Venäjä piti taas stalinistifasistismilitaristiset hyökkäyssodanylistäjäiset ja yhtä häpeilemättä myös jatkaa yhä Stalinin ja Hitlerin Molotov-Ribbentrop-liittosopimuksen nojalla tehtyjen laittomien aluelaajennusten voimassaoloa ja laitonta miehitystä kuin vuoden 1939 syyskuussa pidetyssä ensimmäisessä Molo-Ribbe-liiton voitonpäivänparaatissa Puolassa, ks. Veikko Huuskan blogi autenttisine videoineen http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21665... - Slava!- Sieg heil!

Siitä se alkoi se Punaisen torinkin voitonpäivän Molo-Ribbe-riekunta. Jotta Suomen ja EU:n ja ihmiskunnan "kelpo naapuri" ja ikuinen silmäterämme hyvässä ja pahassa eli Venäjä lopultakin lunastaisi 1990-luvun alussa antamansa lupauksen ja modernisoituisi kutakuinkin normaalin nykyaikaisen sivistys- ja oikeusvaltion ja ihmiskasvoisen kansakunnan tasolle, sen olisi syytä luopua parista kolmesta pahastaan. Yksi ja ehkä keskeisin niistä on kulttuuriselta symboliarvoltaan stalinilaisen perinteen mukainen tapa riekkua ns. voiton päivää 9.5. leimallisen natsionalistisin ja militaristisin menoin ja muutenkin selkeästi erillään länsieurooppalaisten 8.5. vietettävästä Voiton päivästä.

Vodkanhuuruinen, barbaarisen sivistymätön ja monin tavoin nolo isovenäläishenkinen sotauhoriekunta 9.5. kuitenkin näyttää edelleen jatkuvan, vaikka kaikkien tiedossa luulisi olevan voiton tulleen etupäässä Lännen ansiosta ja fasismin vallan jatkuneen Venäjällä yli puoli vuosisataa Hitlerin kuoleman jälkeenkin. Blogini aiheesta: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216633-v...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Blogisti Janne Suuronen ihmettelee Obaman Japanin matkaan ja Ylen kirjoituksiin liittyen mikä kv. anteeksipyynnöissä on niin vaikeaa valtiojohtajille - samalla ihmetellen ettei Yle muista esimerkistössään talvisotaa (jota tosin on jo pyydetty anteeksi jopa melkein itänaapurinkin puolelta): " Kun valtio A hyökkää aseellisesti valtiota B vastaan, niin pitääkö hyökkäyksen kohteeksi joutuneen valtion B johdon myöhemmin pyytää anteeksi... Mihin vedetään raja..."

Vastasin: Onneksi tuo atomipommi-case ei kosketa meitä suomalaisia suoranaisesti eikä välillisestikään muuten kuin että Japani meidän tapaamme menetti sodan jälkeen oikeudettomasti alueitaan (Kuriilien saaret) samalle ryöstäjälle kuin mekin eli Neuvostoliitolle. Japani oli tosin itse sotasyyllinen, Suomi ei ollut. Blogistin 7-kohtaiseen valikkopatteristoon on pakko lisätä vielä yksi kohta, koska se on Suomen kannalta relevantein ja yhä käsittelemättömyydessään ajankoht...> http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2175...

P.S. Itänaapurin sotasyyllisyyden todistamiseksi ei tarvitse turvautua salaliittoteorioihin, ihan oikeat historiatiedot riittävät. Mutta juuri tuolta ehkäpä ainoalta kv-oikeudellisesti hengissäolevalta valtiolliselta sotasyyllistaholta ei anteeksipyyntöjä liene odotettavissa vielä johonkin toviin (natsi-Saksaa ja Japanin keisarikuntaa ei de facto enää ole, mutta Venäjän federaatio on ilmoittanut olevansa NL:n jatkajavaltio). Pessimistinen arvio pohjaa sille, että stalinistifasistisen neuvostoimperialismin isovenäläisiä hyökkäyssota-anschlusseja ja KGB-holokaustia Katyneineen riekutaan vielä edelleenkin vuosittain naapureita ja kauempiakin kansoja ydinaseilla uhkaillen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Juhliiko Suomineito satasiaan anorektikkotorsona vai luomuasuunsa eheytyen? Kysymys voi kuulostaa yhtä retoriselta kuin alkuvuodesta kuulosti kysymys 'säilyykö Britannian sitoutuminen Euroopan unioniin juhannuksen jälkeen'. Ei tuohon kysymysmerkkiä monen mielestä tarvittu.

Nyt ei näytä yhtä varmalta oikeastaan suuntaan eikä toiseen. Samaten luokiteltiin haihatteluajatteluksi 1980-luvulla ja vielä alkuvuodesta 1991 arviot, jotka ennustelivat Neuvostoliiton hajoamista ja mm. Viron uudelleenitsenäistymistä. Kuka tuolloin tyytyikään ikuisesti jatkuvaan luuserin osaansa, kuka otti tilaisuudesta vaarin ja paransi asemiaan mahdollisuuksien ja momentumin avautuessa...

Ottamatta lainkaan kantaa siihen, ovatko Brexit ja sen suuntaiset jatkokehitykset toivottavia ja myönteisiä vai päinvastoin vai jotain muuta, totean Suomen alkuperäisten alueiden palauttamisen itsenäisyyden alussa sovittuun Tarton rauhan 1920 mukaiseen luomuasuunsa olevan kuitenkin yhtä lailla mahdollinen. Se on tämän lisäksi myös monella tapaa myönteinen ja hyvin hoidettuna kansainvälistä vakautta ja talouden kehitystä edistävä win - win -skenaario, ks. tarkemmin esim ProKarelia.net.

- Juhliiko Suomineito siis satasiaan lähtökohtaisesti asemoituen ikuiseksi anorektikkotorsoksi ja luuseriksi vai pyrkimyksenään pitää auki myös optiota eheytyä luomuasuunsa realistisen selvityksen, neuvonpidon ja siirtymäohjelman kautta ilman ihmedieettejä sitten, kun kansainvälinen ympäristö ja itänaapurimme nykyistä vastuullisemmin toimiva hallinto ovat siihen seuravan kerran valmiit? ETYJin periaatteiden mukaanhan valtioiden rajoja ei voi eikä saa muuttaa voimakeinoin (vrt. esim. Ukrainan Krim 2014, Georgian Etelä-Ossetia 2008), mutta neuvotteluteitse yhteisymmärryksessä se on mahdollista...

Valtioneuvosto on kutsunut kaikki suomalaiset osallistumaan itsenäisyyden satavuotisjuhlan viettoon mm. keskustellen avoimesti juhlavuoden 2017 olennaisista historiateemoista nykyhetken linkityksineen. Tällöin on tärkeätä huolehtia siitä, että itsenäisen Suomineidon alkuperäiset luomumuodot eivät pääse missään vaiheessa unohtumaan, vaan muistoa verestetään tuorein tavoin - Suomineito täyttää pian 100 v - olemmekohan valmiit?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mahdollinen brexit ei todellakaan "palauta" yhtään mitään, aiheuttaa vain briteille epätoivoisen "seis maailma, tahdon takaisin sisään" -tilanteen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hyvinkin todennäköisesti juuri noin. Sitä vastoin Suomineidon alkuperäisten alueiden palautus Suomen hallintaan ja venäläismiehityksen lopettaminen rauhanomaisesti palauttaisi paljon hyvää muillekin osapuolille kuin Suomelle ja itänaapurille.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tällä viikolla muuten saamme taas valtakunnanjohtajan (Vozhd) vieraaksemme. Putinille voitaisiin poliittisen vuoropuhelun ohella muistuttaa myös, että Suomineito viettää pian satasiaan, ja että pyöreitä juhlivaa on perinteisesti ollut hyvänä tapana muistaa jotenkin myönteisellä eleellä ainakin lähipiirissä. Norja on kai väläytellyt mahdollisuutta antaa meille lahjaksi tunturinhuipun, josta tulisi Suomen korkein. Mitähän itänaapurilla olisi annettavanaan, ehkä vähemmän korkealentoista mutta painoarvoltaan merkittävämpää ja maanläheisempää ja kuin itsestään selvästi meille jo kuuluvaakin... ks. http://viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomeen ja muihinkin kieliin tuli tänään uusi sana, PUXIT! Se leviää yleiseen tietoisuuteen aurinkoisen Naantalin kesäresidenssin suunnalta: Putin ulos! Ei tyranneja suomalaisen veronmaksajan kestittäväksi!

Sanotaanko täällä sivistyssomessa sittenkin asiallisemmin:
- Putin pyyda anteeksi ja palauta Karjala 100-vuotiaalle Suomineidolle!!

Perusteluja maltilliseen sävyyn osittain värikuvitettuna: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219414-p...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

!!!

KILPAILU: arvioi ja perustele venäläisjoukkojen lähisijoitus - hyvät palkinnot!
> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219510-k...

!!!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Norjan rajansiirtolahja Suomi100v -juhliin on nyt sitten pääministerin päätettävänä! Entäs Venäjän? Ehdotus Haltin korkeimman huipun lahjoittamisesta Suomelle on edennyt Norjan pääministerin pöydälle. Kaivuonon kunta esitti keväällä, että Haltitunturin huippu voitaisiin lahjoittaa Suomelle itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi. - Asiaan liittyy joitain muodollisia haasteita ja en vielä päättänyt omaa kantaani asiaan. Mutta me olemme miettimässä asiaa, sanoo Norjan pääministeri Erna Solberg. -
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220495-n...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kirjailija Sofi Oksanen korostaa Suomen Kuvalehdessä, että Suomen kansalliset symbolit kuuluvat kaikille, jotka pitävät Suomen itsenäisyyttä ja kulttuuria arvossa ja lisää: "Ehkäpä rasismia vastustavien pitäisi käydä vastarintaan ja käyttää maan tunnusmerkkejä..."

- Kyllä! Niin kuin Oksasen vertailukohdakseen valitsemassa Norjassakin, myös Suomessa kansallissymbolit sopivat hyvin jokaisen suomineidon ja -nuorukaisen juhla-asuun ja arkeen siinä missä vanhempienkin. Niin lippu kuin vaakuna ja kansallispukukin ovat vapaasti käytössä ja suositeltavia varsinkin nyt Suomi 100 vuotta -juhlavuoden 2017 odotustunnelmissa.

Norjalaisilla on meitä mutkattomampi suhtautumistapa myönteisen kansallistunteen osoittamiseen - vaikkei heidän toisen maailmansodan historiansa ehkä olekaan ihan yhtä kunniakas ja puhdas esimerkiksi totalitarismista kuin meidän suomalaisten (vrt. parin viikon demokratian puolustustaisto maahantunkeutujaa vastaan kevään 1940 "Norjan talvisodassa" ja Vidkun Quislingin natsihallinto 1940-45).

Norja on kiitettävästi avautunut ja demokratisoitunut sitten sota-aikojen. Siellähän muuten Suomi-neidon rajoistakin puhutaan nykyään jopa enemmän kuin Suomessa, eikä näköjään vierasaksenttista norskandinaaviskaakaan karsasteta virallisella Halti- tunturin 100-v-lahjoitussivustolla.

Valtioneuvosto on kutsunut kaikki suomalaiset osallistumaan itsenäisyyden satavuotisjuhlan viettoon mm. keskustellen avoimesti juhlavuoden 2017 olennaisista historiateemoista nykyhetken linkityksineen (kuten esimerkiksi Haltia ja Korvatunturia ja Petsamoa ja Viipurin lääniä koskien) - ja onpa meillä Sofi Oksasta myöden oikeus myös pistää rintaan Alkuperäinen Suomineito -pinssi ja riipus!
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220655-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

[Katkelma Arvo Salon (mm. Lapualaisooppera) kirjoituksesta RAJA RAILONA AUKEAA Satakunnan Kansassa 17.1.1999]

"KARJALAN PALAUTTAMINEN on yksille toivon, toisille pelon ja kolmansillekin vähintään keskustelun arvoinen asia
... Rajan takana, myös Tarton rauhan rajan, aukeaa laajahko alue sellaista Karjalaa, joka koskaan ei ole kuulunut Suomeen, ei Vanhaan Suomeen, ei edes vanhaan Ruotsiin. Nykyisen rajan taakse taas, siis tämän Moskovan - Pariisin - Etykin rajan, suljetaan moniakin maankappaleita, jotka oikeastaan ja kansainvälisenkin oikeustajun mukaan kuuluvat tai kuuluisivat Suomelle.

Osuvaa ja aiheellista on sen sijaan esittää ja jopa vaatia Tarton rauhan rajojen palauttamista, niin kuin tekee dosentti Martti Siirala ja hänen perässään yhä useampi suomalainen, kuten nykyisin jopa minä. Palauttaa ei pidä "Karjalaa" vaan Suomi.

"Vanha Suomi" ei ilmaantunut tähän tyhjästä eikä turhan takia. Se on historiassamme lähes yhtä tarkka käsite kuin "Uusi Suomi ja sikälikin saman kaltainen, että molemmat voidaan palauttaa. Se tarkoittaa sitä kaakkoisen Suomen aluetta, jonka Ruotsi menetti Venäjälle "isonvihan" ' ja "pikkuvihan".jälkeen eli Uudenkaupungin rauhassa 1721 ja Turun rauhassa 1743. Tätä aluetta ei yritettykään liittää saati sulattaa varsinaiseen Venäjään, vaan muodostettiin erityinen kuvernementti, jolle nimitettiin jopa oma kenraalikuvernööri.

Sen hallinnossa, oikeudenkäytössä ja verotuksessa pyrittiin noudattamaan Ruotsin vallan aikaisialakeja. Niin papit kuin muutkin virkamiehet koulutettiin pääosin Turun akatemiassa. Oli siis vain johdonmukaista, että sen "palauttamista" alettiin harkita heti 1809, kun Ruotsi taas oli hävinnyt yhden sodan ja Suomesta muodostettu suuriruhtinaskunta, autonominen, osana Venäjän valtakuntaa mutta ei osana Venäjää. Jo kolmen vuoden päästä Vanha Suomi liitettiin tähän uudempaan yksikköön ja sen asukkaat niihin suomalaisiin, jotka Aleksanteri 1 oli "kohottanut kansakunnaksi kansakuntien joukkoon".

Tässä määritelty Vanha Suomi ei siis koskaan ole kuulunut Venäjään, vaan pahimmillaankin vain siihen Neuvostoliittoon, joka raakaa väkivaltaa käyttäen liitti sen omaisuuksiinsa. Niin kuin muutkin ryöstösaaliinsa, täältäpäin Viron, Latvian ja Liettuan.

Miksi Vanhan Suomen nyt pitäisi kuulua johonkin muuhun maahan kuin Suomeen, kun Neuvostoliiton ovat hylänneet jopa venäläiset? Puhumattakaan virolaisista, latvialaisista ja liettualaisista?

Tarton rauhan rajojen tuolta puolen tuijottavat ylimpinä Petsamo ja Liinahamari, suomalaisten kovertama nikkelikaivos ja suomalaisten Jäämereen rakentama jäätön satama, vähän alempaa Sallan ja Kuusamon itäosat, Paanajärvi... Sallatunturi: joko talvikisoihin 2006? Tuosta Suomenlahdelta Suursaari, Tytärsaari, Lavansaari ja jopa Seiskari, Vanhan Suomen kappaleita kaikki. Samalla tavalla kuin nuo vanhat suomalaiset kaupungit, tännempänä Lappeenranta ja Hamina, sinnempää Sortavala. Käkisalmi ja Viipuri. Pitkät peninkulmat Suomenlahden ja Laatokan rantaviivaa, tuhansin hehdoin hiekkaa ja monen monta Laatokan norppaa... Kannaksen ja Laatokan-Karjalan viljavaniot, ne jotka suomalaisella työllä tihkuisivat ruista ja rieskaa paitsi Viipurin, myös ison Pietarin eli Pietari Suuren tarpeisiin ..."

Lue myös: 25 v sitten: Viro vapaaksi! Suomi kokonaiseksi? > http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/221496-25...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Molo-Ribbe-sopimus (23.8.1939) on syytä saattaa lopullisesti historian lehdille myös eheyttämällä Suomineidon alue ainoisiin oikeisiin alkuperäisiin Tarton rauhan rajoihin. Ennen Karjalan&Petsamon ym. palautustakin voitaisiin kuitenkin jo tehdä jotain! Kohtuullista olisi esimerkiksi luopua maahantunkeutujien tekemistä paikkakuntien nimiväärennöksistä. Esimerkiksi Uuras (ruots. Trångsund), jolla ei tiedetä olleen lainkaan venäjänkielistä nimeä ennen Molo-Ribbeä sai vuonna 1948 stalinisteilta uuden nimen suuren talvisodassa kuolleen saatanallisen maahantunkeutujakonekiväristin Kuzma Vysotskin mukaan :( https://fi.wikipedia.org/wiki/Uuras

Ks. 77.Molotov-Ribbentrop-päivä: SAFKA-video ja ven.joukkojen sijaintikilpailutulos> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221671-7...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Uusimman Seura-lehden Halti-jutusta tuli mieleen, että eikö myös Venäjältä mahdollisesti tulevista alueluovutuksista voisi julkaista mediassamme Suomi Finland 100 -juhlavuotta odoteltaessa samanlaisia kiehtovia kuvareportaaseja kuin kuin Norjalta odotettavasta Suomineidon 'uudesta alueesta' (vaikka Viipurinlääni&Petsamo ym. eivät olekaan meille uusia vaan jo meille kuuluvia alueita)? Luomuasuunsa eheytyvää Suomineitoa voisi jo juhlistaa paitsi harpuin huiluin riipuksin myös kotimaanmatkareportaasein Laatokalta. Upeita kuvia ja taustakuvauksia löytynee mm. vanhojen ja uusien matkakirjailijoiden arkistoista - http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222595-v...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- First we take Halti, then we take Petsamo and Viipuri... ;) http://seura.fi/puheenaihe/huvittava-ajatus-haltin...

(Leonard Cohenia mukaellen - jääkööt Manhattan ja Berliini nykyisille haltijoilleen, eikä tuo Haltikaan niin tärkeä ole, kun ei ole alkuperäistä Suomineitoa. Riittää kun saadaan omat takaisin.)

On joskus sanottu niinkin, että Suomineito saa kiittää koko itsenäisyydestään "äiti-Venäjää". - HAHHAH!! :D Venäjä ei ole ollut Suomen äiti senkään vertaa kuin Ruotsi. Hiljattain jokunen sata vuotta sitten koko itäslaavikansa tänne pohjolaan on tullut, yhtä aikaa mutta paljon väkivaltaisemmin tosin kuin romanit.

Ja Itänaapurin "hyväntahtoisuutta" Suomen itsenäisyydentunnustus oli samassa mielessä kuin häntä kainalossa esiintyvän ketun tarjous antaa kanalle lämmin kylpy padassaan. - Neuvosto-Venäjän kansallisuusasiainkomissaari JV Stalin esitti Suomen itsenäisyyttä 1917 ja Lenin allekirjoitti, molempien edellyttäessä että heidän aloittamassaan Suomen vallankaappauksessa 1918 voittavat punikit 'pyytävät' puna-Suomen liittymistä Neuvosto-Venäjään. Se ei toteutunut, mutta revanssisuunnitelma pantiin toimeksi vuoden 1932 hyökkäämättömyyssopimusta ja ikuisiksi sovittuja Tarton rauhan 1920 rajoja rikkoen Mainilan laukausten 26.11.1939 jälkeen 30.11. talvisodan hyökkäyksellä, joka aloitti Suomen suuren isänmaanmaallisen puolustussodan 1939-44. Täällä Suomineidon rohkeantarkkoja kuvia ennen ja jälkeen (luomuasussa ilman rihmankiertämää ja amputointitorsona kipeiden leikkausten jälkeen): http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Taneli Dobrowolski blogaa oivallisesti Pietarin Mannerheim-laatan tökkivistä vaiheista ja niiden mahdollisista valtiollisista ohjastuksista. Kommenteissa uumoillaan jotain kenkkua olevan taas tulossa, vaikka Kreml näyttääkin välistä ylistävän Mannerheimia maitamme yhdistävänä hahmona. - Mutta minun mielessäni herää kysymys, että miksi Suomessa aina ajatellaan kaikki negatiivisen kautta? Stalinin vallan ja Berliinin muurinkin oletettiin vielä jopa niiden kaatumisen jälkeen kestävän ikuisesti, samoin Baltian maiden ja Itä-Euroopan miehityksen. Miksei kerrankin tulkittaisi ja spekuloitaisi myönteisiä skenaarioita visioiden! Putinkaan ei elä ikuisesti, eikä ole varmaa etteikö Hänkin näkisi joskus parhaaksi tarkistaa linjaansa. Mistä sitä tietää minkä myönteisen päätelmän indikoijana tämäkin pikku valosignaali Mannerheimin yhteisesti hyväksyttävien yhteisten historianarratiivien esiinnostosta on kehittynyt...

Suomineito täyttää pian eli ensi vuonna 2017 täydet sataset. Kynnellekykenevät yrittävät tietty keksiä jotain kivaa huomaavaisuuskikkaa, josta ehkä saattaisi olla hyötyä myös kohteliaalle naapurille itselleen. Norja on jo saanut rutosti myötätuntopisteitä väläyttämällä mahdollisuutta Halti-tunturin huipun antamisesta synttärilahjaksi. Norskit tekevät sen jos tekevät, vaikkei Norja sympatiapisteitämme kovin kipeästi kaipaakaan. Venäjä on nykygeopoliittisessa pattitilanteessaan sen verran yksin, ettei sillä juuri ystäviä ole. Ainut ongelmaton ja ei-vihamielinen naapuri Suomikin alkaa jo menettää sinisilmänuskonsa itänaapurin sydämellisyyteen. ...Mutta hei, onhan Venäjällä myös kosmeettisia hymykampanjoita ja muita maita monin verroin parempia konkreettisen myönteisiä mahdollisuuksia, joihin tarttua julkikuvaansa parantaakseen natoonvilkuilevien silmissä, kuten osallistuminen Juhlavuoden 2017 maailmansensaatioon:
- http://dobro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222854-venaj...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jotkut (puoli)valtiolliset tahot pyrkivät kyseenlaistamaan Suomineidon itsenäisyyden ja symbolit: "Virallinen Venäjä on toistaiseksi ollut myötämielisellä linjalla ensi vuonna pidettäviä Suomen itsenäisyyden 100- vuotisjuhlia kohtaan ja sanonut kunnioittavansa Suomen itsenäisyyttä. Samaan aikaan Venäjän valtionjohdon tiukassa käsiohjauksessa toimiva venäläismedia tekee omia operaatioitaan ja kyseenalaistaa Suomen itsenäisyyden laillisuutta ja symboleja." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016100122399064_u...

- Olisikohan syytä tässä asiassa viestiä maailmalle sellaista mm. Antti Rinteen 1.10.2016 http://areena.yle.fi/1-3062573?autoplay=true peräänkuuluttamaa itsetuntoa, että kukaan ei voi kyseenalaistaa Suomen itsenäisyyttä? Keinot on monet, ks. esim. ROHKEITA KUVIA Suomineidosta luomuasussaan ilman rihmankiertämää ja upeita PINSSEJÄ&RIIPUKSIA juhlavuodeksi 2017> https://www.facebook.com/Viestihopeat.fi/posts/184...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Valtioneuvoston kanslia, joka on asettanut itsenäisyyden juhlavuoden 2017 virallisen Suomi Finland 100 -toimikunnan, esittää viestintäjohtajansa Markku Mantilan suulla (epä?)virallisen huolensa itänaapurimme yhä räikeämmästä sabotaasista Suomineitoa kohtaan. Ks.
Puolustusasemiin Suomi 100 -juhlavuotta uhkaavaa Venäjää vastaan > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223780-p...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Koska Itämeren ja Suomenlahden merialueilla operoiville Venäjän hävittäjälentäjille/tekniikalle näyttää olevan ylivoimaista pysytellä vaarallisine aseistuksineen poissa ilmatilastamme, ehdotan että sen ilmavoimille asetetaan toistaiseksi jatkuva lentokielto 14.10. julistettavalla suojavyöhykkeellä lähellä Suomen rajoja. Tarkempi (top-luottamuksellinen!) tehtävämäääritys ilmenee täällä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224083-v...

HUOM! Rekrytointi-ilmoitus: Sinä vireä ja dynaaminen some/henk.koht. trolliharjoittelija, joka juuri nyt opettelet jonkinlaista yhteistoimintatoverin roolia, tässäpä sinulle käänteinen jartsev-tyypin ns. puoluelinjan tehtävä: veisitkö huomenna 9.10. ja/tai 14.10. vietettävän rajasopimusvuosipäivän kunniaksi Tehtaank:lle henk.koht. tai somen kautta eräitä yllä linkatussa blogissa tarkemmin määriteltyjä vielä joitain vuosia sitten tiukasti sensuroituja kartta-asiakirjoja hävittäjäpilottien navigointivalmiuksien pikaiseksi parantamiseksi eli heidän ns. kartallesaamiseksi? - Turvallista matkaa!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Huhhuh! Nobel-säätiö EI ole ns. kartalla: Martti Ahtisaari kartuttaa Venäjän Nobel-saldoa! Viipurilaissyntyinen rauhannobelistimme ei juuri saa kunnioitusta Venäjältä, mutta hänen palkintonsa kyllä listataan Kremlin kunniaksi!

Uuden Suomen tietolähteitten mukaan "Nobel-säätiön sivuilta on paljastunut erikoinen piirre koskien presidentti Martti Ahtisaarta, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008. Ahtisaari luetaan Nobel-sivustolla ikään kuin venäläiseksi hänen syntymäpaikkansa vuoksi" > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224229-n...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Valvontakomissio esitti 13.3.1945 vaatimuksen, jonka mukaan Suomen viranomaisten oli luovutettava kaikki Neuvostoliitolle kuuluvia alueita koskevat mittakaavaltaan 1:400 000 olevat ja sitä tarkemmat kartat sekä niihin liittyvät mittaus- ym. oheisaineistot. Vaatimus ei perustunut rauhansopimukseen. Suomesta luovutettiin syksyyn 1945 mennessä Neuvostoliittoon yli 16 miljoonaa karttaa ja ilmakuvaa, jotka koskivat rauhansopimuksessa menetettyjä alueita sekä Itä-Karjalaa ja muita Neuvostoliiton alueita. Vaatimusta oli kuitenkin mahdotonta noudattaa täydellisesti, minkä vuoksi siinä tarkoitettuja karttoja on suomalaisissa viranomais- ja yksityisarkistoissa tänäkin päivänä."
- Maanmittauslaitos

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Rauhannobelistimme 'laiton anneksointi' vieraan vallan puolelle on peruttu US:n toimituksen ja blogikeskustelijoiden avulla! > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224344-k...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ahtisaaren syntymäpaikka on muuten edelleenkin Googlen mukaan muka "Viipuri, Venäjä" https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instan... ja Riitta Uosukaisen syntymäpaikka "on" tsaarin aikainen "Viipurin kuvernementti" https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instan... )?

Neuvostoliiton alueeksihan Karjala ja Petsamo siirtyivät kv-oikeuden mukaan vasta Pariisin rauhassa 1947. Koska asia koskettaa useitakin Karjalan ja Petsamon evakkoja eikä yksin Martti Ahtisaaren Nobel-säätiön loukkaavaa venäläisyystuomiota, olen lähettänyt tällaisen palautteen Googlelle: "Martti Ahtisaari syntyi 23.6.1937 Suomessa Viipurin kaupungissa, ei Venäjällä. Riitta Uosukainen syntyi 18.6.1942 Suomessa, Jääsken Pelkolan kylän Ensossa Viipurin läänissä, ei missään Venäjän "kuvernementissa" joskus 1800-luvulla."

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jorma Melleri blogaa mielenkiintoisesti Kimmo Rentolan uudesta kirjasta. Kommenteissa on muistutettu mm. Isä Aurinkoisen olleen primus motorina jo Suomineidon itsenäisyyden tunnustamisessa, ja että UKK ylisti Stalinia Suomen kansan ylimmäksi ystäväksi. Ja kaipa Kekkosella oli syynsäkin. Ajatellaanpa vaikka miten paljon Stalin auttoi meitä kirkastamaan identiteettiämme, ja miten kiittämättömasti Suomineito oli suhtautunut Isä Aurinkoisen jaloon eleeseen tarjota pienelle luoteisnaapurin täikansalle lisämaita ja rakentaa maastamme oikean Suur-Suomen vuoden 1939 hankesuunnitelman pohjalta.

http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu...

HS-artikkeli punaisesta suur-Suomesta upeine karttoineen: http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183 -

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaikille niille, jotka ovat kovin innostuneita EU:ta edeltäneen Suomen suuresta itsenäisyydestä ja vapaudesta, tekee hyvää lukea silloin tällöin presidentti Rytin (edistys) sotaanlähtöpuhe vuodelta 1941. Siitä toivuttuaan voi ottaa käsittelyyn presidentti Paasikiven (ex-kok), puhemies Fagerholmin (sd) ja pääministeri Kekkosen (ml) surunvalittelupuheet Stalin kuoltua vuonna 1953.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuolla Puheenvuoron puolella ilmestyi tänään Suomi 100 vuotta -aiheinen kelpo blogi "Historia on poliittista", kirjoittaja Lars-Erik Wilskman
http://jaga.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225566-histor...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jukka Raustia on kirjoittanut mielenkiintoisen kirja-arvostelublogin 'Lukukokemus: Uitto & Geust - Mannerheim-linja, talvisodan legenda' todeten mm. "Kirjan parhaita puolia on laaja, myös neuvostolähteistä haettu kuva-aineisto."

Mielenkiintoinen havainto: kirjan kansikuvassa näyttäisi olevan ko. rajalinjaa Kannaksella kuvaava merkintä kutakuinkin samalla kohtaa kuin myöhemmin esiin pulpahtaneessa neuvostokartassa, joka esittää joulukuussa 1939 'Suomen' kanssa sovittua aluevaihtokauppaa. Kysymykseni kuuluu: oliko neuvostopuolella 1939 usko Mannerheim-linjan sotilaalliseen voittamattomuuteen niin suuri, että sen eliminoimiseksi päätettiin jopa luovuttaa Suomelle valtavat maa-alueet Itä-Karjalasta?

HS Nyt kertoi 2014: Pääministeri Otto Wille Kuusinen ja ulkoministeri Vjatšeslav Molotov allekirjoittivat 3. joulukuuta 1939 sopimuksen "keskinäisestä avunannosta ja ystävyydestä". Sopimuksen mukaan Neuvostoliitto luovutti Neuvosto-Karjalan alueet, ja Suomi puolestaan luovutti vaihtokaupassa Neuvostoliitolle alueen Karjalan kannakselta Leningradin pohjoispuolelta. Siellä raja vedettiin Koiviston (Primorskin)* kaupungista Laatokka-järveen. Tarkkoja rajoja ei kerrottu, ja myöhemminkin niihin on viitattu pääpiirteisesti. Sota-arkistosta löytynyt "Suomen kansantasavallan" kartta kuitenkin todistaa, että Molotov ja Kuusinen olivat sopineet uusista rajoista hyvinkin tarkasti. Kartta painettiin ilmeisesti heti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen joulukuussa 1939. Se kertoo, minkä kokoinen Suomen kansantasavallasta olisi tullut, jos puna-armeija olisi päässyt Helsinkiin parissa viikossa, kuten Moskovassa suunniteltiin.

Tässä HS Nyt -artikkelissa on julkaistu Sota-arkistosta 2013 löytynyt kartta, joka esittelee vuonna 1939 kaavailtua sosialistista suur-Suomea. Neuvostoliittolais-saksalaisen hankesuunnitelman (Molotov-Ribbentrop) viitoittama Terijoen hallituksen ja presidentti O.W. Kuusisen johtama Suomineito ei onneksi toteutunut kokonaan, mutta Viipurin lääni, Petsamo ja itäinen Salla tunnetusti menetettiin 1939-47 itänaapurille ainakin toistaiseksi - http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

> http://jukkaraustia.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu...

* HS-artikkelissa sulkuihin merkitty sana 'Primorsk' Koiviston kaupungin nimenä on jälkeenpäin tehty lisäys eikä voi perustua sopimustekstiin, koska Koivistolla ei tiedetä olleen venäjänkielistä nimeä ennen laitonta neuvostomiehitystä 1940-41 ja 1944-1947. Kaupungin venäjänkielinen nimi muutettiin Koivistosta Primorskiksi Venäjän SFNT:n korkeimman neuvoston puhemiehistön päätöksellä 1948.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kiitos Irja Laamaselle blogista aiheenaan Suomalainen koru -kirja. Hienoa että suomalaisen korutaiteen sata vuotta ovat saaneet arvokkaan esityksensä Suomineidon 'centenniaalia' 2017 lähestyttäessä. Kiinnostaisi myös nähdä jotain korun yhteiskunnalliseen ja poliittiseen viestintänäkökulmaan liittyen. Kerrotaanhan että mm. USA:n entinen ulkoministeri Madeleine Albright pukeutui ulkomaanmatkoillaan harkitusti johonkin uniikkirintakoruun, jonka tarkoitus kulloinkin oli itse asiassa kertoa jotain, mitä ei ehkä olisi ollut historiallistapakulttuurisesti sopivaa tai pol.korr.-koodin mukaista tuoda julki suorasanaisemmin. Olen itse tässä luetuimmassa Vapaavuoro-blogissani hieman sivunnut aihetta Suomen diplomatiaympäristön oloissa, ks. > http://ilgron11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Asetuin ehdoitta kannattamaan Tiina Ahvan aloitetta virallisesta liputuspäivästä lotille. Suomen naisia todella kohdeltiin sotien jälkeen hyvin epäkunnioittavasti ja halventavasti kaltoin. Sodan aikana sai olla se oma itsensä roolissa, mihin itänaapurin aloittama sotatilan todellisuus pakotti ja vei vevollisuudentuntoisimmat aina rintamapalvelusta myöden, mutta sodan jälkeen tuo vastuunkantajan pelastava rooli oli kiellettävä ja pukeuduttava syyllisen häpeäkaapuun. Symbolisesti tätä oman identiteetin valheellista lokaanvetoa ja aitouden unohtamisvaatimusta voisi kuvata alkuperäisen Suomineidon karttakuvan kokema kohtalo: Valvontakomissio esitti 13.3.1945 vaatimuksen, jonka mukaan Suomen viranomaisten oli luovutettava kaikki "Neuvostoliitolle kuuluvia" eli meiltä ryöstettyjä alueita koskevat mittakaavaltaan 1:400 000 olevat ja sitä tarkemmat kartat sekä niihin liittyvät mittaus- ym. oheisaineistot. Vaatimus ei perustunut rauhansopimukseen.

> http://tiinaahva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226440-l...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tasavallan presidentin uudenvuoden puhe itsenäisyytemme satavuotisjuhlavuoden 2017 alkajaisiksi sisälsi parikin diplomaattikielistä tamminiemologis-kremlologis-mäntyniemologista rivienvälisanomaa. Kiteytettynä oikeatulkintainen sanoma on tämä näin:
- Itänaapurimme uhoava Dj Vladimir Puutiainen ei ole mikään sympaattinen Juuso-Karhu! Pahalle on pantava rajoja niin Isiksen kuin uusnatsien kuin anarkistien kuin putinistienkin uhan torjumiseksi! Kun karhu ei ole kiltti, on oikeat rajat osoitettava myös kartoin ja kompassein niin maalla kuin ilmassakin.

On huolestuttavaa, ettei noita rajoja aina ymmärretä panna edes siellä, missä se ei vaatisi enempiä laintulkintoja ja viranomaisneuvotteluja tai diplomaattiselvityksiä saati kansanäänestyksiä. Tässä nolo esimerkki Kuopiosta, missä suositussa ravintolassa otettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuosi 2017 vastaan viralliseen ohjelmaan kuuluneen presidentti Putinin totuudenjälkeisen puheen ja venäjänkielisen juhlasvobodariekunnan merkeissä, ks.
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228772-p...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Herastuomari Veikko Kärkkäinen muistuttaa blogissaan, että Nord Stream -kaasuputki on uhka Suomen tulevaisuudelle.

Mielestäni pahalle olisi todellakin pantava jo rajoja, kuten presidenttikin totesi. Olisi pitänyt uskoa KNFIJV-järjestöä jo vuonna 2007, kun se julkisti ao. tiekartan Itämeren 1. kaasuputken rakentamisen ehdoiksi kaikkien osapuolten win - win -hyödyksi. Mutta siitä tehtiin Putinstanin laillistettu rahasampo, jolla suomalaiskansoilta riistetty luonnonvara siirretään Suomelta ryöstetyn Viipurin Koiviston ("Primorsk") kautta kyynisille ostajille ilman eettisen ja ekologisen kestävyyden alkeitakaan - ks. http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228866-nord-...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ukrainan presidentin tavanneen Sauli Niinistön mukaan Venäjä-pakotteiden lieventämisehtona on Minskin sopimuksen noudattaminen. - Lisäisin: Make Suomineito Oikeankokoiseksi Again! http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701242200058950...

Ehdot Venäjä-pakotteiden purulle eivät ole muuttuneet mitenkään. On sinänsä hienoa, jos Venäjän ja ihmiskunnan suhteet paranevat, mutta lähentyminen ei tosiaankaan saa perustua ihan pelkkään Kremlin näkökulmaan! Onnistunut liennytys edellyttäisi itänaapuriltakin enemmän kuin vaan hyvävelisuhmurasuhteet USA:n uuden pressan kanssa à la Molo-Ribbe.

Se edellyttäisi ihmiskunnan ja Suomen kansan kannalta selvästikin mm. Krimiltä ja Etelä-Ossetiasta ja Itä-Ukrainasta vetäytymistä ja pohjoisemmassa ainakin vähintään itsenäisen Suomen alkuperäisten alueiden palauttamista ja venäläismiehittäjien paluumuuttoa Rajajoen itäpuolelle Viipurin läänistä ja Petsamosta ja Sallan itäosista - mielellään Juhlavuoden 2017 aikana tehtävän aiesopimuksen mukaisesti. > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230090-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

No nyt ehdotettiin jo vakavissaan muurin rakentamista Suomen itärajalle! US-Puheenvuorossa joku fiksu ymmärsi, että ei se ihan noin vaan hutaisten kävisi, vaan pitäisi ainakin mittailla tarkemmin sen muurin paikka: "Ensin Viipuri ja pakkoluovutetut alueet takaisin..."

Päätin kommentoida: Juuri noin, periaatteessa. Näihin luomurajoihin https://asiakas.kotisivukone.com/files/viestihopea... - Mutta miten sitten aluepalautus käytännön tasolla toteutuisi ja hanke etenisi rauhanehdotuksesta reaaliprosessina kaikkia osapuolia tyydyttävään win win -ratkaisuun?

Onko ensinnäkään juuri nyt hyvä/oikea hetki ottaa asia esiin? On! Venäjähän voisi harkita myös tarttumista harvinaiseen momentumiin parantaa oikeastikin imagoaan ja hyötynaapuruuttaan Suomen itsenäisyyden satavuotismerkkipaalun suhdereflektoinnin/iteroinnin lopputulemana, ks. >
http://juhamalmi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230260-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Emil Sillanpää ei ehkä ihan ansaitse kirjallisuusnobelia US-bloginsa valtiomiesmäisestä lauseesta "Tämänhetkisten tietojen valossa lienee kuitenkin selvää, ettei maamme läpi tulla mitenkään parissa päivässä. Kansalaiset, voitte rauhoittua".

Mutta tuohan se kyllä helpotusta kansalaisille, kiitos! Myös syksyllä 1939 oltiin varsin arvovaltaisissa silloisissa vihreissä piireissä mm. maalaisliiton eduskuntaryhmässä aika kattavasti sitä mieltä, ettei suuri itänaapurimme uhkaa Suomea, joten puolustusvoimien lentokonehanke tyrmättiin turhana ja kalliina.

Ja hyvinhän sitten ihan vaan kokardin ja kiväärinkin avulla selvittiin Suomen suuressa isänmaallisessa puolustussodassa 1939 - 44: Suomi-neitoa ei vallattu parissa viikossa Stalinin syntymäpäivälahjaksi eikä edes katkaistu kahtia niin kuin Stalin ja Hitler olivat jakaneet Puolan. Ainoastaan Viipurin lääni ja Sallan itäosat ja Petsamo menetettiin toistaiseksi. - Ja nyt sitten itsenäisyytemme SUOMI 100 -juhlavuonna 2017 ystävällinen demokraattinen Venäjä lienee sikäli tyytyväinen nykyisiin aluelaajennuksiinsa Ukrainan ja Georgian ym. suunnilla, että meillä naapurisuhteitamme vaalineilla on hyvin perusteltu syy odotella omia alkuperäisiä alueitamme takaisinsaataviksi synttärilahjana.
> http://emilsillanpaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2313...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

IS esittelee Inkeri Hirvensalon ja Pekka Sutelan uutta kirjaa. Sen mukaan Suomi halusi sotien jälkeen rakentaa Saimaan kanavan takaisin, jotta saisi myös takaisin sen ja alkuperäisen rajan välisen osan Karjalaa. Kansalta hankkeen todellinen motiivi tuolloin pimitettiin ja keskustelua aiheesta vaiennettiin.

"Kun tämä ei toteutunut, kanava oli kuitenkin pakko rakentaa. Saimaan kanava kulkee Lappeenrannasta Viipuriin. Ensi kerran se rakennettiin jo 1800-luvun puolivälissä. Sotien välillä itsenäinen Suomi uusi kanavaa, mutta työ jäi kesken talvisodan alkaessa."

"Jatkosodassa alue vallattiin uudestaan, mutta menetettiin taas. Heti sodan päätyttyä alettiin neuvottelut liikenteen uudesta käynnistämisestä. Vanhan kanavan rakentaminen uudelleen ei asiantuntijoiden mukaan olisi ollut taloudellisesti perusteltua."

"Asia jäi vaivaamaan maalaisliiton nousevaa kykyä, entistä Viipurin läänin kansanedustajaa Urho Kekkosta..."
> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232710-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Paikkatiedon ja historiakontekstien hallinta on pahemmmin kuin hakusessa. Asia olisi kai syytä korjata vähemmän noloksi karttojen historiallisten kontekstien synkronoinnin suhteen edes oikeille vuosikymmenille ennen Suomi 100 -juhlavuoden puoliväliä. Sotapolku.fi-palvelun valheenaikaiset kartat tuputtavat disinfoa talvisodasta! http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233405-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jos Johan Bäckman julkaisisi nettisivut talvisodasta... Desanttidosentti varmaan ohittaisi Mainilan laukaukset. Sen, että Suomi hyökkäsi Venäjälle 1939 aluelaajennusaikein hän pyrkisi todistamaan. Ehkä yhdistämalla luotettavia faktatietoja suomalaisjoukkojen sijainneista/liikehdinnästä syyskuusta 1939 maaliskuuhun 1940 johonkin sopivaan teknisesti korkealaatuiseen ja kiistattomaan karttadokumentaatioon ihan toiselta vuosisadalta ja eri kontekstista. Ovelaa.

Koti- ja ulkomaiselle maallikkoyleisölle välittyisi ehkä hyvinkin uskottava mielikuva armeijamme tunkeutumisesta itänaapurin alueelle ja sen 105 kunniattomasta sotapäivästä. - Mutta tässä vaiheessa des.dos ehkä miettisi miten välttyä epäilyiltä, että hän tuputtaa disinformaatiota yhdistelemällä ja tulkitsemalla lähdeaineistoja harhaanjohtavasti kuin piru raamatunkohtia.

Noh, apuun saattaisi rientää Sputnik News tai Russia Today tms. tiedonantajakuriiri. Kertoisi, että sopivaa aineistoa löytyy yhä enenevästi valmiiksi yhdisteltynä hyvämaineisen ja kaikin puolin viittauskelpoisen isänmaallisen suomalaisen verkkopalvelun... http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233571-j...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Monenlaista hämärtävää disinformaatiota ja suoranaista valheuutisointia on kovastikin ilmassa. Ja näyttäisi olleen jo ennen ns. totuudenjälkeistä aikaakin myös virallisessa mediassa: esim. vuonna 1968 UKK:n ja Kosyginin kekkoslovakialaistamisneuvotteluissa, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233691-v...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Venäjän ulkoministeriö kehottaa Suomeen matkustavia venäläisiä välttämään vanhoja haukkumanimiä tsuhonets ja tsuhna suomalaisista ja suomensukuisista kansoista. Samaten neuvotaan olemaan käyttämättä myös ryssä-sanaa, koska "suomalainen joutuu parhaassa tapauksessa hämilleen, pahimmassa tapauksessa alkaa käyttäyttyä epäkunnioittavasti".

Historiallisesti olisi kai oikeampaa kutsua Venäjän valtakuntaa reilusti vaikkapa Ryslanniksi tai Russiaksi tai Ryssänmaaksikin kuin Venäjäksi (vrt. ruots. Ryssland, saks. Russland, ransk. Russie [rysí], ven. Rossija [rasíja] ym.)

- Kysymys 1: Mitä mieltä olet, mikä Venäjän uusi suomenkielinen nimi olisi paras?
- Kysymys 2: Mitä vaikutuksia nimenmuutoksella voisi olla? Johdannoksi pohdinnalle teoreettishypoteettinen ajatuskoe siitä, kuinka Venäjä-kuvamme olisi parannettavissa
> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234108-v...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Venäjä, viroksi Venemaa, on ihan hyvä nimi. Rus-alkuiset nimet eivät erotu Ruotsista; ja samaa, soutajaahan ne merkitsevätkin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Miten suhtaudumme kohta taas kerran eri tavoin uudenlaisena näyttäytyvään itänaapuriimme ihmisinä, kansalaisina, Suomena, EU:na ja ihmiskuntana? Miten kehitys vie Venäjään Putinin jälkeen? Mihin asioihin meidän on missäkin tulevassa tilanteessa ehkä hyväksi/mahdollista/pakko ottaa kantaa. Asiaa on hyvä miettiä varautuenkin ajoissa, ettei se tule eteen äkkiyllättäen... > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234282-r...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Arktisen foorumin osallistujalistaa on manipuloitu Venäjän julkisen poliisin ja tunnetun politiikan ottein ainakin Greenpeace blokkaus. Sevettijärven kolttasaamelaisevakkojen osallistuminen on myös epävarmaa, eikä itäsallalaisen korvatunturilaisvaltuuskunnan kohtalostakaan ole saatu tietoa Joulumaan pakolaishallitukselta Rovaniemeltä. Mutta miten ennakkosensuuri ja ohjailu on karsinut itse asialistaa? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234487-n...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Joku päättäjä sanoi joskus, että luovutettujen alueiden palautuksesta ei pidä Kremlin nykyjohdon aikana puhua ääneen, mutta se on pidettävä aina mielessä otollista tilannetta odotellessa. Arkangelissa hanke ei ole virallisella valtiollisella agendalla, ja Kekkonenkin ajoi sitä salassa. Ettei asia unohtuisi tyystin, sitä voi nostaa esiin toki myös kotimaassa monin eri tavoin. Ns. viestihopeitakin on käytettävissä aika monella, jopa Mäntyniemeen on kuulemma joskus toimitettu, vaikkei esimerkiksi viipurilaisen rauhannobelistimme rinnassa ole sellaista kai julkisuudessa nähtykään... > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234487-n...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mitäs se Pohjoinen ulottuvuus nyt taas olikaan, tai voisi olla... http://prokarelia.net/en/?x=artikkeli&article_id=1...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vaikka kansa on koulutettua ja teoriassa jopa sivistynyttä, se on ollut ilmeisesti tiedotuspimennossa ja propagandan vietävissä niin kauan, että erehtyi valitsemaan johtajakseen taas kerran sotahullun ja tiettävästi ainakin suhteellisen luotettavina pidettyjen venäläislähteiden mukaan (Litvinenko et al.) muinkin tavoin perverssin stalinilaisführerin - ks. kuva > https://media.tivi.fi/ponIltIpIv-1491459000/incomi...

Ks. blogi http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235139-k...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

PSST! Älä kerro Martille tästäkään. Virallisempien huomionosoitusten lisäksi on kahdeksankymppisiään Suomineidon 100-vuotisjuhlavuonna viettävää rauhannobelistiamme ajateltu alustavasti muistaa myös kuvan kertomalla huomionosoituksella - ja nyt Sinäkin pääset vaikuttamaan lahjahankkeen toteutumiseen!

Älä kerro Martille Tästäkään -toimikunnan aikeissa on lahjoittaa sankaridiplomaatille lahja, jonka avulla on mahdollista myös monin tavoin kansainvälisissä ja kotimaisissa yhteyksissä viestiä yleismaailmallisen ihmisyyden sanomaa... > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236090-a...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Markkinoilta poisvedetylle teloitusjuhlakolikolle löytyi sopivan asiallinen korvaaja >
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236140-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tv-elokuva Tarton rauhanneuvotteluista 1920 Yle Areenassa juhlavuoden aikana nähtävissä > http://areena.yle.fi/1-2019549?autoplay=true

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mikko Lehtisen blogi Raija Orasen J.K. Paasikiveä käsittelevästä kirjasta Hirmuinen mies kirvoitti kommenttini:

Kaikista hänen myöhemmän jo ehkä vanhuudenepävarman aikansa valinnoista en mene sanomaan samaa, mutta arvostan kovasti sitä, että J.K. Paasikivi oli mukana merkittävässä johtotason tehtävässä jo heti itsenäisen Suomi-neidon ensimmäisissä kansainvälisissä rauhanneuvotteluissa. Uuden valtiotulokkaan rajoista vallitsi alkuvuosina epäselvyyttä, kun Ruotsi vaati Ahvenanmaata itselleen, eivätkä suuriruhtinaskunnan ajan rajat 1811-1917 sellaisenaan kelvanneet Neuvosto-Venäjälle enempää kuin Suomellekaan. Tsaari Aleksanteri I oli palauttanut autonomian alussa meille aiemmin Venäjän 1700-luvulla anneksoiman Karjalan eli 'Vanhan Suomen' alueen, sittemmän Viipurin läänin, mutta jättänyt palauttamatta tuolloin lupaamansa Petsamon. Se haluttiin nyt saada, mutta ilmaiseksi se ei tullut, kun venäläisillä oli omat vaatimuksensa. Neuvotteluihin päästiin kv. tilanteen rauhoituttua 1920, ja Suomen puolelta rauhanomaisia neuvotteluja johti Paasikivi. Itsenäinen Suomi-neito sai tuolloin ensimmäiset pysyvät ja ainoat oikeat* rauhanomaisesti neuvotellut kv. tunnust... > http://mikkolehtinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236...

- Paasikiven alunperin neuvottelemien rajojen rehabilitointi-idean Juhlavuoden 2017 kunniaksi luulisi saavan laajapohjaisen kannatuksen yli puoluerajojen ainakin kaikilta Juho Kustin faneilta!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Blogisti Matti Salonen muistuttaa ihan aiheellisesti, että itsenäistymistään muisteleva Satavuotinen Suomi voisi muistaa myös Napoleonia, Japania ja Leniniä. Vastasin omana näkökohtanani:

Japanin sota ja sitä suoremmin Napoleon todellakin vaikuttivat Suomi-neidon kohtaloihin ja itsenäiseksi kansakunnaksi muotoutumiseen. Jos olisimme jääneet osaksi Ruotsia, voisimme puhua ruotsia ehkä nyt koko kansa, sikäli kuin Stalin ja Hitler olisivat tyrineet tuossa tapauksessa paremmat mahdollisuudet tuhota meidät ja valloittaa koko Eurooppa. Nythän kävi niin, että pieni pohjoinen gallialaiskylä Suomi ainoana ja ensimmäisenä asettui 1939 Molotov-Ribbentrop-internatsisti-liittokunnan hyökkäystä vastustamaan vakavasti aseellisesti ja myös menestyksellisesti toisin kuin huono-onnisemmat Puola ja Baltian maat ja Tanska ja Norja. Ehkä pelastimme koko Euroopan joko Stalinin ja/tai Hitlerin vallasta, mene tiedä. Edellinen esimerkkinä siitä, kuinka monesta eri tekijästä historialliset tapahtumat voivat muodostua.

Nyt 2017 meillä on oikeastaan moraalista vipuvartta vaatia vähän respectiäkin noilta sodanaloittajaimperialistivalloilta valtiollisine jatkajineen ja niiltä, jotka olivat niiden vallan alla miehitettyinä tai todellisessa liitossa niiden kanssa...> http://mattisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23638...

- Paasikiven alunperin neuvottelemien rajojen rehabilitointi-idean Juhlavuoden 2017 kunniaksi luulisi siis saavan laajapohjaisen kannatuksen yli puoluerajojen ainakin kaikilta Juho Kustin faneilta!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Sisäministeriö suosittelee liputtamaan juhlavuonna muinakin kuin virallisina liputuspäivinä. "Ansaitsisiko joku merkkihenkilö tai -tapahtuma liputusta vaikka sillä ei virallista liputuspäivää olekaan?" kysyy Iltalehti. Itsesensuuriaikoina hyssytellyn, J.K. Paasikiven johdolla rauhanomaisesti naapurimaiden kesken neuvotell...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236428-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Venäjää hyvin tunteva oiva inkerinsuomalaistaustainen geopolitiikka-analysti Viola Heistonen pani blogissaan merkille, että Timo Soinin ja Sergei Lavrovin torstaisen tapaamisen ilmoitetussa keskusteluohjelmassa on maininta Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä asioista sekä 'alueellisista kysymyksistä'. "...jospa siinä välissä on jotain muitakin alueellisia kysymyksiä? Esimerkiksi Karjalan palauttaminen", spekuloi Viola.

- Kuinka muuten tuollainen jymyinfo tulisi ulos? Aluksi mahdollisen salassapidetyn pitkäaikaisen neuvottelutuloksen ja aiesuunnitelman olemassaolo voitaisiin paljastaa kansalle pehmeästi. Kerrottaisiin liturgiakommunikeassa, että... > http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236447-vena...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ensi tiistaina 9.5. aikoo venäjämielinen sodanihannoijaryhmä juhlia Helsingissä stalinilaista holokaustia. Parasta olisi tietysti periaatteessa jättää isovenäläisfasistinen riekunta omaan arvoonsa, mutta vihakulkuetradition tarkoituksellinen levittäminen sivistysvaltion alueelle on sinällään arveluttavampaa ja tuomittavampaa kuin pelkkä järjestyshäiriö. Nollatoleranssi on ainut vastaus neuvostofasismin revanssille. Uhoojakoplan reitille ti 9.5. klo 18 alkaen sattuvien on ihan paikallaan ilmaista mielipiteensä sodan ja Stalinin holokaustin ihailua kohtaan vaikkapa rytmikkäillä huudoilla:
- STALINISTI-FASHISTI PROTSH! (stalinisti-fasistit ulos) http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236558-p...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jos Tallinnan Pronssimaturi piipahtaa Helsingin 9.5. voitonpäivänriekunnan vierastaistelijana, se voitaisiin pukea vaikka Kiss-naamioon, joka kunnioittaa 'alkuperäisväestöä' ja Tarton rauhan rajoja enemmän kuin laittoman miehittäjän pärstä, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236558-p...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Merkittävän venäjänkielisen kulttuurilehden Spektrin päätoimittaja Eilina Gusatinskaja on fiksuimpia suomenvenäläisiä, mutta hänenkään tietonsa eivät ole ihan täysin kelvot, kun hän mainitsee sotauhreistamme, että Suomi "ei pelkästään menettänyt 40 000 ihmistä, eli prosentin kansalaistaan, vaan myös 10 prosenttia alueestaan..."

1. Kansallisarkiston Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokannassa on lähes 95 000 viime sotien aikana puolustusvoimien palveluksessa menehtyneestä henkilöstä, mutta tietokanta ei sisällä kotirintaman siviiliuhreja. Siviiliuhreja tiedetään olleen runsaasti, koska Neuvostoliitto pommitti heti talvisodan ensipäivistä lähtien Helsingin, Turun, Viipurin ja Oulun lisäksi muitakin kaupunkejamme samaten kuin maaseututajamia, eivätkä murhanhimoisten neuvostopartisaanienkaan usein naisiin ja lapsiin kohdistuneet veriteot olleet vähäisiä, ks. http://www.iltalehti.fi/kuvagalleria/data/yleinen/544

2. Stalin ryösti 12,5 % alkuperäisen Suomi-neidon pinta-alasta.

P.S. Monessa Länsi-Euroopan maassa juhlitaan 8.5. voittoa fasismista, mutta jotkut hörhöt tosiaan vielä nyky-Euroopassakin juhlivat 9.5. itäfasismin voittoa. Lue lisää blogista 'Kuseeko Pronssisoturi Sibelius-monumentille voitonpäivän katupartisaani-skussa?'> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236771-k...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Hyvää Äitienpäivää, ikinuori Suomineito!

Kaikki lapsesi ja muut helmassasi turvaa ja rakkautta saaneet onnittelevat Sinua kiittäen 100-vuotiaan isänmaamme kauniista ja lämpimistä äidinkasvoista. Ilman Suomineidon äitejä ei maamme olisi juhlavuonnaan maailman vakain ja todennäköisesti suvaitsevaisin maa, ikinuori sydänkäpysemme. Toivomme, että jonain päivänä suomalaisen yhteiskunnan arvot ja oikeudet lakeineen koskettaisivat nykyisen lisäksi myös koko alkuperäisen Suomineidon aluetta. Näin myös evakkomme lapsineen ja lapsenlapsineen pääsisivät nauttimaan kansalaisuudestamme Suomineidon rajoihin pal...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236996-h...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Taas juhlarahamoka, Suomen Pankki /Rahapaja! "Nyt tuli juhlaraha, joka ei varmasti ärsytä ketään", otsikoi Aamulehti 17.5.2017. - Eikö? Kolikon kuvapuolelle sanojen 'SUOMI 1917 FINLAND 2017' lisäksi kaiverrettu mosaiikkimainen karttakuvio esitt...
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237101-t...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

'Eeppisimpiä' Suomi 100 -tuotteita kerätään nyt: juhlavuoden nimissä myydään mm. rikkasettejä, vessapaperia ja dildoja... Virallisen Suomi 100 -logon on saanut kylkeensä esmes jauhelihapaketti ja ikkunanpesin. Monet yrittäjät ovat ottaneet Suomi 100 -teeman käyttöönsä myös epävirallisesti, ks. Paskimmat ja oivaltavimmat tuotteet Suomi 100 -logon alla> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239816-p...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Venäjä on toista maata: 10 vuotta vankeutta Suomi-fanille Venäjällä? Jakoi verkossa Suur-Suomen kartan http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240283-1...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Putin "paljasti" omilleen , että suuri osa nykyisin 'Venäjäksi' kutsutusta maasta oli vuosituhansia suomalaiskansojen kotiseutua ennen isovenäläisten invaasiota. Oheinen karttaesitys kuvaa aikaa vajaat tuhat vuotta sitten, jolloin heitä ei ollut Novgorodia pohjoisempana. Tsaarin Moskova (suom.ugr. sanasta Mustajoki) rakennettiin 1400-luvulla ja Pietari vasta 1700-luvulla silloisen Ruotsin alueelle> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240411-p...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuosta Seppo Heikinheimosta vielä sen verran, että hän oli kauhistunut, kun presidentti Martti Ahtisaari osallistui Moskovassa Voiton päivän 50-vuotisjuhliin 9.5.1995. Häntä ei lohduttanut edes se, että Saksan Helmut Kohl oli juhlimassa (sivut 360-361).

Boris Jeltsinin nimeä ei kirjassa mainita kertaakaan, vaikka Jeltsin tietojen mukaan jopa tarjosi Ahtisaarelle Karjalaa takaisin. Suomen presidentti meni niin hämilleen, että ei osannut vastata mitään. Ja kuitenkin Ahtisaari on syntynyt Viipurissa...

Joitakin vuosia aikaisemmin kenraali Gustav Hägglund oli sitä mieltä, että Suomen ei pitäisi ottaa Karjalaa takaisin, vaikka sitä tarjottaisiin kultalautasella.

Ihmettelin 1990-luvulla suomalaisten ylivarovaisuutta kirjoittaessani Suomi-raportteja Australian Finlandia News -lehteen. Sinne kirjoittaessaan ei tarvinntu ajatella, mitä kirjoittaa - jottei kirjoittaisi mitä ajattelee...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Noloako? Kansanedustaja ojensi/opasti "sivistymätöntä" Putinia Suomi 100 -unohduksesta! http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/240609-ka...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kahden radikalisoituneen terroriverkoston yhteenliittouman salainen sopimus elokuun 23. päivänä antoi alustavan siunauksensa Suomessa loppusyksystä toteutettaviksi kaavailluille pommi-iskuille, jotka yllättäisivät säälimättömästi suurimmat kaupunkimme pehmeine siviilikohteineen: Helsinki, Viipuri, Turku, Tampere, Oulu...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241754-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hollywood-ohjaaja Oliver Stonen kohuttu dokumentti Venäjän presidentti Vladimir Putinista jatkaa yllätyksiä. Alkutunnuksessa on Neuvostoliiton kartta, jossa Suomi on liitetty osaksi neuvostoimperiumia>
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243208-o...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Paljastus: Saksalaiskenraali ylisti liittolaisyhteistyötä jo ennen talvisotaa syksyllä 1939. Eversti Pekka Visurin kääntämien päiväkirjamerkintöjen julkistushype on poikinut lyhyen ajan sisällä kiihtyvän paljastusryöpyn aiemmin hyssyteltyjen sotilasyhteistyösuhteiden todellisesta luonteesta ennen sotatoimien alkua 1941. 'Vasuritutkimukseksi' leimaaminenkaan ei poista tosiasiaa, että kenraali Erfurthilla on ollut faktuaalisia perusteita näkemystensä vilpittömän kirjaamisen motiiveina. Varhempiakin liittosuhdedokumentteja rajansiirtohankkeista on sittemmin kaivettu taas pölyn alta. Nyt niin ikään uudelleen esiinnostettu julkinen aineisto osoittaa kiistattoman selkeästi hyökkäyksellisen johtotason sotilaallis-poliittisen strategialiiton ja käytännön operatiivisen aseveljeysyhteistyön olleen todellisuutta jo syksyllä 1939 - kuukausia ennen Suomen talvisotaa. Sekään ollut puhtaasti erillissota, vaan Suur-Suomi-suunnitelmalle* oli haettu ja saatu suurvallan tuki. Vaikenemisen aika on oh...>
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243577-p...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Ohjaaja Varvara Faer on parhaillaan Suomessa ohjaamassa teatteriesitystä nimeltä Rajavirhe. Esitys rinnastaa Talvisodan ja sen, mitä nyt tapahtuu Ukrainassa. Päähenkilö on näytelmän käsikirjoittaja, ukrainalainen Maksim Kurotshkin. Kurotshkin on muun muassa ohjannut dokumentin Maidanin aukion tapahtumista. Poliisi keskeytti dokumentin esityksen Venäjällä. Rajavirhe ensi-illassa ti 10. lokakuuta 2017 klo 19 Teatteri T..."> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244010-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Mitä mieltä olet, JATKOON vai Ei jatkoon? Tulisiko #Suomi100-täydennysjuhlakolikko alkuperäisellä kokonaisella Suomineidolla tuntemattoman sotilaan puolustamin luomurajoin laittaa tuotantoon ja riittävän lyöntimäärän myötä kansainväliseen jakeluun? Onko aihetta muistuttaa myös 100-vuotiaan ikinuoren sydänkäpysemme itsenäisen Suomi-neidon kokemasta etänaimakauppasopimuksesta, joukkoahdistelusta ja luomumuotojensa pakkosilpomisesta kipeine amputaatioleikkauksineen 1939-47? Keskustelua myös Facebookissa
> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244341-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vertailussa: Suomi-Ruotsi-seura /Suomi-Venäjä-seura /Suomi-seura! Tehdään katsaus tuoreimpiin jäsenjulkaisuihin ja pannaan niiden ilmentämä naapuruus paremmuusjärjestykseen perinteisin kouluarvosanoin Suomi100-näkökulmasta avoimuutta ja sisältöinformatiivisuutta arvostellen. Lisäksi luodaan jumbosijalle jääneeseen seuraan kriittisesti tsemppaavassa hengessä coachaava erityiskehitysk...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244649-v...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Entä jos Eurooppamme historiankulku 1945 lähtien olisi valinnut lempeämmän kaavaillun polun? Maailmansodan toinen aloittajasyyllinen imperialistinen roistovaltio idässä jäi henkiin, koska hyvää tarkoittavaa suunnitelmaa ei toteutettu...>
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244842-b...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kenelle Kiitos/Cnacu6o 1939-45 oikein kuuluu? Suurille ja mahtaville keskinäisavustetuille vai yksinjätetyille pienille? Jopa pieni pohjoinen 'gallialaiskylä' saattoi loppupelejä ajatellen vaikuttaa merkittävästi koko Euroopan kohtaloon ollessaan se ens...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244966-k...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Koska joillain nykyisen sukopolvikonstellaation ja väestönkaskukehityksen suurten ikäluokkien jälkeisen ajana edustajilla on ilmennyt asiasta epäselvyyttä, non nyt suoskkielokuvaan liittyen tähdennetty, että Tuntematon sotilas ja Anntti Rokka puolustivat Suomineidon luomurajoja, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245094-t...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuliko yllätyksenä-yllätyksenä: IL: Yllättävän moni Suomi 100 -tuote onkin valmistettu ulkomailla. Mukana on tunnettuja Suomi-ikoneina tunnettuja tuottajanimiä tautofoniaan asti, kuten...
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245187-i...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Lokakuun suuren vallankumouksen muistopäivän 7.11. SUOMI100-juhlalinkit on julkistettu! Useimmat niistä liittyvät läheisesti vallankumoussankareiden edesottamuksiin/ansioihin maittemme kahdenvälisissä ja kv.suhteissa. Terrorin veriteot aloitettiin Venäjällä ja Suomessa samana päivänä eli juliaanisen kalenterin mukaan 25.10. ja gregoriaanisen 7. marrask...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245636-l...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Oliko maanviljelysneuvos Alfred Kordelin, liikemies, kulttuurin ystävä ja pidetty mesenaatti, Lokakuun vallankumouksen ensimmäinen uhri Suomessa? > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245685-1...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Valhenarratiivia on kerrottu itsenäisyyden alkuvuosista alkaen, nyt sitä oikaistaan. Juhlavuoden 2017 kunniaksi julkaistu infotyökalupakki kumoaa selväsanaisesti suomettuneisuuspropagandan keskeisimpiä totuudenjälkeisyyksiä, joihin jotkut 'kotiryssien' ja putinistien hyödyntämät idealistit saattavat uskoa yhäkin.
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245809-s...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Eduskunnan pöytäkirjoista voi vieläkin aistia, miten vallankumouksen uhka leijui ilmassa", muistuttaa Timo Laaninen kohuesseessä Sata vuotta sitten Suomessa oli tapahtua sosialistinen vallankumous
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246110-k...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Talvisota-etkot esittää: 1. Mainila mielessäin, 2. Petsamossa jyrää. Leninin ja Stalinin johtaman itänaapurin hävittyä 1918 aloittamansa Suomen vapaussodan se haki pitkään revans...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246653-t...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- OHHOH! Nykytiedon valossa, ja sen on kaappitalouseliittitiedemieskin tunnustanut, ei talvisota ollutkaan erillissota eikä sitä aloitettu ajopuuna - ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246848-t...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ketkä ovatkaan Linnan juhlissa 2017 ne 3 - 5 kansamme rohkeaa, jotka tuovat uudelle vuosituhannelle päivittyvään juhlapukukoodiimme mukaan viittaukset vastaitsenäistyneen tasavaltamme alkuperäisten, ensimmäisten kansainvälisesti hyväksyttyjen ja rauhanomaisesti naapurimaiden kanssa neuvoteltujen Tarton rauhan 1920 mukaisista Suomi-neidon luomurajoista? Ks. http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Onnea Suomi-neidolle,
ikinuorelle 100-vuotiaalle
sydänkäpysellemme!

Suomen Itsenäisyyden juhlavuosi 2017 huipentuu tänään. Tämän onnittelukorttini kuva kertoo noin viisi ja puoli miljoonaa sanaa
>> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247171-o...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Itsenäisyyden juhlavuoden 2017 vapaata kansalaiskeskustelua syventäen jatkava SUOMI 100 % -teemavuosi 2017-20 alkoi joulukuussa 2017 ja kestää kokonaista 34 kuukautta huipentuen Tarton rauhan 1920 satavuotisjuhlapäivään 14.10.2020. - Tervetuloa mukaan mm. vaikuttamaan Suomi100%-juhlakolikon muotoiluun! Lue lisätietoa blogista Hyvää Uutta SUOMI 100 % -juhlavuotta! > http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kielitoimisto voisi päättää, että luovutaan noudattamasta kreikkalaisperäisen sanan 'Olympia' ja sen johdannaisten kirjoitus- ja ääntämissäännöissä muinaiskreikan fundamentteja, jotka eivät koskaan ole oikein istuneet suomalaisen suuhun, ja joista kreikan kielessäkin on luovuttu jo vuosisatoja sitten. Sana 'olympialaiset' ei tunnetusti sovi helposti suomalaisen suuhun. Tätä on pidetty jotenkin nolona. Mutta eivät muutkaan kielikunnat ole väenväkisin yrittäneet matkia tuhansia vuosia vanhaa kreikkalaisääntämystä vastoin äidinkielensä rakennetta: ei tuota olympia-y:tä sanota y:nä esimerkiksi nykykreikassa, englannissa, espanjassa, ranskassa, portugalissa tai venäjässä, eikä uskoakseni myöskään kiinassa, japanissa eikä koreassakaan. - Ai että osaahan ruotsalaisetkin? Svenskatalande folk ja saksalaiset ovatkin maailmanmitassa melko marginaalinen poikkeus, ja viro niin ikään, missä sanotaan ihan luontevasti olümpiamängud.

Suomi-neito täytti jo 100 (sata) vee, mutta tätä pottumaista asiaa ei ole kunnolla yritettykään laittaa kuntoon.- Ehdotankin siis, että sanotaan tästedes mekin reilusti olimpialaiset ja kirjoitetaan niin myös. Ja kun käytäntö leviää tai jopa ennen sitä Kielitoimisto ns. toteaa-ja-siunaa nykykäytänn...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250769-o...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Oläängpíi, alímpija, ólimbia, olímpiö ja olimpia? OLYMPIA ranskaksi, venäjäksi, kreikaksi, englanniksi ja espanjaksi sanottuna. Siis se vaikea sana, jota suomalaiset eivät oikein osaa 'lausua' täsmälleen samoin kuin muinaiset kreikkalaiset antiikin olympialaisten aikaan 776 eKr. - 393 jKr. Hehän sanoivat Ὀλυμπία, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250845-m...

Tämän blogin suosituimmat